Vehabija Mevlid Jašarević iz Novog Pazara otvorio vatru na američku ambasadu u Sarajevu, nakon čega je pogođen u nogu snajperskim hicem. Ranjen jedan policajac, grad blokiran. Jašarević imao najmanje jednog saučesnika.

  • 21.45 – Policija pretresla Jašarevićevu kuću u Novom Pazaru, ali nisu želeli da otkriju da li je i šta pronađeno, saznaje RTS.
  • 19.55 – Srpska policija pretresa Jašarevićevu kuću u Novom Pazaru, javljaBeta.
  • 17.19 – Napadač je Mevlid Jašarević iz Novog Pazara. Jašarević je krajem 2010. godine priveden u Novom Pazaru tokom posete stranih ambasadora ovom gradu.
  • 17.12 – Napadač identifikovan. Nezvanično – vehabija iz Novog Pazara, povezan sa radikalnim islamistima u Gornjoj Maoči.
  • 16.47 – U toku potera za još jednom osobom.
  • 16.31 – Napadač ranjen. Uhapšen i ubačen u kola Hitne pomoći. Spekuliše se da je nosio pojas ispunjen eksplozivom.
  • 16.23 – Napadač na američku ambasadu u Sarajevu pogođen hicem iz snajpera.
  • 16.20 – Napadač na američku ambasadu je, tvrde svedoci, vehabija.
  • 16.11 – U pucnjavi ranjena dva policajca. U toku intervencija specijalaca. Pucnjava sve dalje od američke ambasade.
  • 16.04 – Napadač je pobegao dalje od američke ambasade, ali se pucnji čuju iz okoline obližnje Tehničke škole. Napadač nosi torbu, policija strahuje da je puna eksploziva.

Mevlid Jašarević iz Novog Pazara pucao na američku ambasadu u Sarajevu. U sukobu sa policijom Jašarević je lakše povređen u nogu hicem iz snajpera, javlja sarajevo-x.com. Jedan policajac je ranjen.

Jašarević (23), pripadnik vehabijskog pokreta u kome je poznat i kao Abdu Rahman, odeven u mantil, uzvikujući „Alahu akbar“ pucao je iz „kalašnjikova“ po američkoj ambasadi i teško ranio jednog policajca.

U toku je potera za najmanje jednim Jašarevićevim saučesnikom koji je, nakon što je pucao iz pravca Građevinsko-geodetske i Mašinske škole, pobegao.

Sumnja se da je bilo još dva saučesnika za kojima se traga. Policija je primila i dojavu da je u obližnjem tržnom centru podmetnuta bomba. Istraga je u toku.

Jašarević je primljen u Klinički centar Sarajevu sa prostrelnom ranom desne natkolenice, koja ne zahteva hospitalizaciju. Posle zbrinjavanja, u pratnji policije, napustio je Klinički centar.

Ranjeni policajac, sa povredama obe potkolenice, primljen je u Opštu bolnicu „Abdulah Nakaš“ i operisan. Nalazi se van životne opasnosti.

Odmah po početku pucnjave, na mesto događaja stiglo je nekoliko vozila sa specijalcima. Naselje Marindvor u kojem se nalazi američka ambasada je blokirano.

Niko od američkih diplomata nije ranjen, naveli su diplomatski izvori. Američki ambasador u BiH Patrik Mun zahvalio se na brzom odgovoru lokalnih policijskih snaga koje su zaustavile napad na zgradu ambasade SAD u Sarajevu.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je za RTS da je Jašarević dobro poznat policiji i da je bio pod stalnom prismotrom u Novom Pazaru.

Veljović ističe da je protiv Jašarevića podneto nekoliko prijava za remećenje javnog reda i mira.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da će MUP i policija Srbije dati maksimalan doprinos borbi protiv terorizma, kao „najvećeg univerzalnog zla modernog sveta“.

„Teroristički napad u Sarajevu još jedna je potvrda kolika opasnost preti od radikalnih islamističkih pokreta i da je u toj borbi neophodno savezništvo i partnerstvo svih policija i bezbednosnih službi širom sveta“, rekao je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova naveo je da je krajem prošle godine, tokom poslednje posete američke ambasadorke Meri Vorlik Novom Pazaru, Jašarević je priveden u policiju, a prilikom pretresa kod njega je pronađen nož.

Jašarević proteran iz Austrije

Mevlud Jašarević ove godine je pretežno je boravio van Srbije, izjavio je šef kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović i dodao da nadležne službe Srbije i zemalja regiona sarađuju i u stalnom su kontaktu povodom ovog teroristikog napada.

Mihajlović je rekao da je Jašarević pristupio vehabijskom pokretu u Beču, gde je boravio 2008. i 2009. godine, odakle je proteran.

Mihajlović je rekao i da je Jašarević, prema podacima državnih organa Srbije tesno povezan sa vehabijskom zajednicom u BiH, u Gornjoj Maoči, gde ima i kuću.

„Nakon toga, Jašarević je živeo u Sarajevu i Tuzli, a prošle godine boravio je u Novom Pazaru, gde ga je policija 29. novembra privela zbog toga što je posedovao nož i kretao se u blizini skupa na kojem je učestvovala grupa diplomata i američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik“, rekao je Mihajlović.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović oštro su osudili napad na ambasadu SAD u Sarajevu i pozvali da se sprovede hitna i efikasna istraga.

Premijer RS Aleksandar Džombić najoštrije je osudio teroristički napad i rekao da je potrebna odlučujuća akcija u borbi protiv vehabija, koje su pokazale da su pretnja bezbednosti i BiH.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije je osudio oružani napad ističući da je to još jedan pokazatelj da se treba boriti da ne dođe do nasilja.

Ostavi poruku