Нападач на амбасаду САД у Сарајеву, 23-годишњи Новопазарац Мевлуд Јашаревић је припадник радикалног вехабијског покрета који, како тврде стручњаци, представља највећу пријетњу стабилности Балкана.

На опасност од тог покрета је још прошле године указао шеф израелске дипломатије Авигдор Либерман, који је рекао да Ал Каида и друге исламистичке екстремне групе покушавају да успоставе базе на Балкану.

Познаваоци ислама тврде да на вехабије, које припадају радикалном исламском покрету, не треба гледати као на релегијску, већ као на криминалну групу која злоупотребљава религију ради остваривања својих циљева.

Непосредно након изјаве Либермана, бечки дневник “Пресе” објавио је да се упориште радикалног вехабизма преселило у Санџак, а акција “Свјетлост” спроведена почетком прошле године у селу Горња Маоча, у БиХ, у када је ухапшено неколико особа, показала је да су радикални исламисти активни и у Босни и Херцеговини.

Горња Маоча је потпуно изоловано мјесто у коме до тада нису важили закони БиХ, а дјеца су учила по наставном плану и програму Јордана.

Ипак, према процјени познаваоца прилика, њихов највећи џемат на Балкану се налази у Приштини и у њему је око 20.000 пунољетних Албанаца и сви они заједно представљају велику пријетњу не само за Србију, већ и за цио Балкан.

Ова акција је спроводена на основу наредби Тужилаштва и Суда БиХ, ради откривања и кривичног процесуирања особа осумњичених за кривична дјела угрожавање територијалне цјелине БиХ, напад на уставни поредак БиХ и изазивање националне, расне или вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

Село Горња Маоча налази се на граници између Тузланског кантона и дистрикта Брчко и то село је у потпуности насељено припадницима вехабијског покрета у БиХ.

Село је одавно под надзором домаћих и страних обавјештајних агенција, због оперативних сазнања да се у њему спроводе активности које могу угрозити безбједност БиХ.

Мјере, које је донио Суд БиХ послије акције полиције прошле године у Горњој Маочи, укључују забрану напуштања мјеста боравка, контактирање са осталим осумњиченима, или разговор о предмету било с ким изузев са адвокатима, међусобну комуникацију, као и забрану присуствовања јавним окупљањима.

Посљедња акција хапшења вехабија у Санџаку изведена је 2007. године у близини Новог Пазара када је ухапшена група од 14 припадника тог покрета и сви они су осуђени на вишегодишње казне затвора због подривања уставног поретка Србија.

Реис ул улема Исламске заједнице Србије Адем Зилкић је, поводом писања бечког дневника о пресељењу вехабијског центра из Беча у Санџак рекао тада да је уочиљиво присуство људи који ислам практикују другачије него што налажу правила Исламске заједнице.

Зилкић је то окарактерисао посљедицом нејединства у истој вјерској заједници и, како је рекао, превише толерантног односа према дјеловању појединих невладиних организација.

Вехабије се препознају по томе сто носе дуге браде, широке панталоне до чланака и не рукују се са женама.

Оснивач вехабизма је Мухамед бин Абдул Вехаб, који је живио у 18. вијеку и дјеловао на подручју Саудијске Арабије, Ирана, Ирака, Сирије и Индије. Проповиједао је радикално придржавање ислама. Аналитичари тврде да су управо чланови овог покрета објавили свети вјерски рат – џихад, с циљем да противнике силом натјерају да се придруже вехабизму.

Суштина вехабизма се углавном састоји у „искорјењивању свих новотарија које су се временом одомаћиле међу муслиманима“.

Вехабије су у Србији најбројније на подручју Новог Пазара и Прибоја, али их има и у Сјеници, јужном дијелу Косовске Митровице, а у Црној Гори у Рожају и Плаву.

Према оперативним подацима Војно-безбједносне агенције, објављиваним у медијма, на подручју рашко-полимске области и на сјеверу Црне Горе дјелују „исламске екстремистичке организације Вехабија, Тарикат и Црвена ружа“.

Тачан број припадника тог покрета није познат. Они често праве проблеме у џамијама, ометају вјерске обреде и покушавају да наметну свој начин молитве.

Почетком новембра 2007. године у таквом инциденту у Араб џамији у центру Новог Пазара три особе су рањене, а почетком јуна исте године припадници вехабијског покрета прекинули су концерт београдске музичке групе „Балканика“.

Средином марта те године, полицијском акцијом је у селу Жабрен на планини Нинаји код Новог Пазара откривен терористички камп са већом количином оружја, санитетским материјалом и храном. Полиција је тада саопштила да је ријеч о терористичком кампу за обуку вехабија.

Ostavi poruku