Премијер Косова Хашим Тачи нема већину у парламнту, па је принуђен да у владу укључи и представнике мањинских партија, пише Коха диторе.

Како пише тај лист, подршку Тачијевој влади даће нова посланичка група, коју чине четири посланика Јединствене српске листе, на чијем је челу Рада Трајковић заједно с Данушом Адемијем из Демократске партије Ашкалија и Сашом Ђокићем из Социјалдемократске странке Косова и Метохије.

Они су, како пише Коха диторе, подршку влади условили добијањем једног министарског мјеста.

Посланица Јединствене српске листе Рада Трајковић негирала је да постоје било какви разговори унутар будућег посланичког клуба Скупштине Косова о уласку у косовску владу.Она је, такође, негирала и да су посланици Јединствене српске листе разговарали са потпредсједником косовске владе Хајредином Кућијем.

Ранђел Нојкић потврдио је да су представници Јединствне српске листе разговарали са замјеником премијера Косова Хајредином Кучијем и пренијели му да неће ући у коалицију, ако не добију најмање једно министарско мјесто.

Дануш Адеми из Демократске партије Ашкалија је рекао да његова странка очекује да добије мјесто замјеника министра у министарству за заједнице и повратак.

Послије изрицања мјере кућног притвора за посланика Демократске партије Косова Фатмира Љимаја, однос снага у Скупштини Косова је 59 за владајућу коалицију, према 60 посланика колико има опозиција.

Приштински дневник „Зери“ пише да премијер Тачи, међутим, има проблема и са коалиционим партнером Коалицијом за Косово, коју предводи предсједник Алијансе ново Косово Беџет Пацоли, а који захтијева да његова коалиција добије и пето министарско мјесто.

Влада Косова сада има 19 министарстава и шест замјеника премијера, од којих су четворица и министри.

Ostavi poruku