Posjeta delegacije Republike Srpske, sa predsjednikom Miloradom Dodikom na čelu, SAD izuzetno je značajna i doprinosi smanjenju pritiska američke administracije na Srpsku i uspostavljanju dijaloga dvije strane, ocijenili su analitičari.

Oni smatraju da se Srpskoj poslije dužeg vremena ukazala prilika da iznese svoje stavove u direktnoj komunikaciji sa visokim američkim zvaničnicima. Ističu da RS u budućem periodu mora da iskoristi priliku koja joj se otvorila i da popuni prazninu u odnosima sa Amerikom.

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić kazao je za „Glas Srpske“ da je veoma važno što je posjeta prošla u pozitivnoj atmosferi i bez pritisaka, čime je započet dijalog sa američkom administracijom.

– Ova posjeta je državnička i prvi put poslije dužeg vremena imamo jednog političara koji jasno daje do znanja da osim želje za boljim odnosima sa Amerikom, postoje ozbiljne prepreke na tom putu. Jasno je rečeno da se Srpska ne slaže sa američkom politikom prema Kosovu i da RS direktno podržava Srbe na severu Kosova – rekao je Kesić.

Drugi važan faktor je, dodaje Kesić, to što su predstavnici RS poslije dužeg vremena imali priliku da direktno iznesu svoje stavove u SAD.

– To se posebno odnosi na Dodika koji je dobio priliku da definiše svoje stavove u Vašingtonu s obzirom na to da se mnogi ljudi njime bave i pokušavaju da ga predstave na najnegativniji način. On je veoma uspešno razbio tu percepciju, a izneo je stavove koji su jako dobro prihvaćeni. RS sada mora da iskoristi priliku koja joj se otvorila i da popuni prazninu koju je do sada imala u odnosima sa Amerikom – rekao je Kesić i dodao da se uspostavljaju zdraviji odnosi između RS i Amerike, što znači da se izlazi iz perioda uslovljavanja.

Politički analitičar iz Beograda Đorđe Vukadinović rekao je „Glasu Srpske“ da će definitivan zaključak o rezultatima posjete delegacije RS Americi i ocjena o tome koliko će biti promijenjen stav SAD prema Srbima i Srpskoj moći da se izvuče kroz izvjesno vrijeme.

– Videćemo da li će RS moći da ubuduće računa, ne na blagonaklonjeniji, nego na malo pravedniji, objektivniji i balansiraniji stav SAD. To je ključno pitanje i od njega zavisi konačna ocena posete delegacije RS. Jako je bitno što je Dodik išao da razgovara. Takođe, nema dileme da je posjeta poslovnoj i političkoj zajednici Srba u SAD bila uspešna – istakao je Vukadinović.

On ističe da je važno ne imati iluzije da jedna posjeta, koliko god bila uspješna, može značajno promijeniti neke konstante američkog angažmana u regionu, a posebno u BiH.

– Vašington na odnose sa Srbima uopšte, a posebno sa RS, gleda kroz prizmu svojih globalnih odnosa sa muslimanima u svetu, a regionalno u kontekstu njihovih odnosa i rivaliteta sa Rusijom. Iz te obe prizme odnos prema Banjaluci ne može biti mnogo promenjen. Jak adut koji Banjaluka ima i na koji je odigrala su njeni dobri odnosi sa Izraelom, što ne treba nipošto potceniti – istakao je Vukadinović.

On kaže da Dodik radi upravo ono što se u međunarodnim okvirima maksimalno može postići.

– To je pokušaj koji bi trebalo da bude poučan za sve srpske političare da sa Amerikancima treba biti otvoren i da ne treba davati obećanja koja se ne mogu ispuniti, a onda imati nerealna očekivanja – smatra Vukadinović.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Aleksandar Vranješ smatra da je posjeta mnogo više od simbolične i da će se njeni rezultati primijetiti u predstojećem periodu.

– Sastanci sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Filipom Rikerom, aktuelnim senatorima Džonom Buzmanom i Džejn Šahin, predstavnicima Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD i bivšim kongresmenom Melisom Bin govore nam da je status RS u SAD značajno poboljšan i da se više ne može tumačiti da je RS u SAD genocidna tvorevina, nego realnost iz koje može proizaći partnerstvo – kaže Vranješ.

Predstavljanje privrednih potencijala RS, dodaje on, bitan je dio posjete.

– Ako iz toga proizađe barem jedna investicija u RS posjeta se može okarakterisati više nego uspješnom – rekao je Vranješ.

Predsjednik RS i ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje Željka Cvijanović tokom višednevne posjete SAD razgovarali su sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta, predstavnicima akademske zajednice i srpske akademske i poslovne zajednice u SAD.

Posjeta je okončana u srijedu naveče sastankom sa ruskim ambasadorom u UN Vitalijem Čurkinom koji je podržao RS u zalaganju za poštivanje Dejtonskog sporazuma.

Pošta žrtvama

Vranješ kaže da posjeta Memorijalnom centru 9/11 na kojem je delegacija RS odala poštu žrtvama terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar šalje jasnu poruku da sve žrtve zaslužuju poštovanje.

– Time se šalje poruka da RS nije negativno nastrojena prema SAD, kao što se to pokušava prikazati u zapadnim medijima – smatra Vranješ.

Ostavi poruku