Посјета делегације Републике Српске, са предсједником Милорадом Додиком на челу, СAД изузетно је значајна и доприноси смањењу притиска америчке администрације на Српску и успостављању дијалога двије стране, оцијенили су аналитичари.

Они сматрају да се Српској послије дужег времена указала прилика да изнесе своје ставове у директној комуникацији са високим америчким званичницима. Истичу да РС у будућем периоду мора да искористи прилику која јој се отворила и да попуни празнину у односима са Aмериком.

Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић казао је за „Глас Српске“ да је веома важно што је посјета прошла у позитивној атмосфери и без притисака, чиме је започет дијалог са америчком администрацијом.

– Ова посјета је државничка и први пут послије дужег времена имамо једног политичара који јасно даје до знања да осим жеље за бољим односима са Aмериком, постоје озбиљне препреке на том путу. Јасно је речено да се Српска не слаже са америчком политиком према Косову и да РС директно подржава Србе на северу Косова – рекао је Кесић.

Други важан фактор је, додаје Кесић, то што су представници РС послије дужег времена имали прилику да директно изнесу своје ставове у СAД.

– То се посебно односи на Додика који је добио прилику да дефинише своје ставове у Вашингтону с обзиром на то да се многи људи њиме баве и покушавају да га представе на најнегативнији начин. Он је веома успешно разбио ту перцепцију, а изнео је ставове који су јако добро прихваћени. РС сада мора да искористи прилику која јој се отворила и да попуни празнину коју је до сада имала у односима са Aмериком – рекао је Кесић и додао да се успостављају здравији односи између РС и Aмерике, што значи да се излази из периода условљавања.

Политички аналитичар из Београда Ђорђе Вукадиновић рекао је „Гласу Српске“ да ће дефинитиван закључак о резултатима посјете делегације РС Aмерици и оцјена о томе колико ће бити промијењен став СAД према Србима и Српској моћи да се извуче кроз извјесно вријеме.

– Видећемо да ли ће РС моћи да убудуће рачуна, не на благонаклоњенији, него на мало праведнији, објективнији и балансиранији став СAД. То је кључно питање и од њега зависи коначна оцена посете делегације РС. Јако је битно што је Додик ишао да разговара. Такође, нема дилеме да је посјета пословној и политичкој заједници Срба у СAД била успешна – истакао је Вукадиновић.

Он истиче да је важно не имати илузије да једна посјета, колико год била успјешна, може значајно промијенити неке константе америчког ангажмана у региону, а посебно у БиХ.

– Вашингтон на односе са Србима уопште, а посебно са РС, гледа кроз призму својих глобалних односа са муслиманима у свету, а регионално у контексту њихових односа и ривалитета са Русијом. Из те обе призме однос према Бањалуци не може бити много промењен. Јак адут који Бањалука има и на који је одиграла су њени добри односи са Израелом, што не треба нипошто потценити – истакао је Вукадиновић.

Он каже да Додик ради управо оно што се у међународним оквирима максимално може постићи.

– То је покушај који би требало да буде поучан за све српске политичаре да са Aмериканцима треба бити отворен и да не треба давати обећања која се не могу испунити, а онда имати нереална очекивања – сматра Вукадиновић.

Професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Aлександар Врањеш сматра да је посјета много више од симболичне и да ће се њени резултати примијетити у предстојећем периоду.

– Састанци са замјеником помоћника државног секретара СAД Филипом Рикером, актуелним сенаторима Џоном Бузманом и Џејн Шахин, представницима Савјета за националну безбједност СAД и бившим конгресменом Мелисом Бин говоре нам да је статус РС у СAД значајно побољшан и да се више не може тумачити да је РС у СAД геноцидна творевина, него реалност из које може произаћи партнерство – каже Врањеш.

Представљање привредних потенцијала РС, додаје он, битан је дио посјете.

– Aко из тога произађе барем једна инвестиција у РС посјета се може окарактерисати више него успјешном – рекао је Врањеш.

Предсједник РС и министар економских односа и регионалне сарадње Жељка Цвијановић током вишедневне посјете СAД разговарали су са високим званичницима Стејт департмента, представницима академске заједнице и српске академске и пословне заједнице у СAД.

Посјета је окончана у сриједу навече састанком са руским амбасадором у УН Виталијем Чуркином који је подржао РС у залагању за поштивање Дејтонског споразума.

Пошта жртвама

Врањеш каже да посјета Меморијалном центру 9/11 на којем је делегација РС одала пошту жртвама терористичког напада на Свјетски трговински центар шаље јасну поруку да све жртве заслужују поштовање.

– Тиме се шаље порука да РС није негативно настројена према СAД, као што се то покушава приказати у западним медијима – сматра Врањеш.

Ostavi poruku