Суспендованог главног тужиоца БиХ Милорада Барашина функције није коштало руковање са Слободаном Тешићем, осумњиченим трговцем оружјем, већ настојања да по сваку цијену спријечи преношење документације о ратним злочинима из Тужилаштва у Суд БиХ.

Према сазнањима „ЕуроБлица“, 4. марта ове године у Сарајеву је одржан састанак руководилаца највиших правосудних институција у БиХ на којем је практично вршен притисак на Барашина да преда Суду БиХ сву евиденцију о ратним злочинима коју посједује Тужилаштво БиХ. Барашин се оштро противио томе, плашећи се да би се преласком у Суд БиХ многим документацијама изгубио траг.

„Управо тада је почела припрема за његово уклањање са мјеста главног тужиоца БиХ. Није случајно да је све напаковано баш када је Барашин најавио да ће у јуну бити подигнуте оптужнице за ратне злочине у Добровољачкој улици. Чињеница је да је његовом суспензијом сав рад на том предмету заустављен“, каже извор близак Тужилаштву БиХ.

Креатори ове завјере убијеђени су да уклањањем Барашина са позиције главног тужиоца БиХ истина о убиствима војника ЈНА у Добровољачкој улици и Тузланској колони никада неће доспјети у јавност.

У истрази о Добровољачкој улици, поред Ејупа Ганића и Јована Дивјака, дошло се и до 15-ак других мање познатих личности, али и до неколико актуелних политичара у БиХ који су ратну биографију „вјешто опрали“, додаје лист.

Првостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине (ВСТВ БиХ) је 30. јуна 2011. године донијела одлуку којом се главни тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине Милорад Барашин привремено удаљава од вршења дужности главног тужиоца и тужиоца.

Одлука је ступила на снагу почев од 1. јула до окончања дисциплинског поступка.

Поступак против Барашина покренут је због објављених снимака његових сусрета са Слободаном Тешићем и Драганом Капетином, који се доводе у везу са ланцем кријумчарења оружја из БиХ, а који, према тужби, угрожавају кредибилитет правосуђа.

Ostavi poruku