Србија мора јасно да каже да је наш циљ самосталност Срба на сјеверу Косова и то треба да буде званичан став државе, сматра премијер Ивица Дачић и истиче да треба разговарати о свему, чак и о размјени територија.

Дачић је оцијенио да је вријеме за одлучнију акцију и да Београд више не смије само паролашки да понавља „Косово је Србија“.

„Ако кажемо да ћемо мирно да гледамо шта Албанци раде, онда је то катастрофална порука. Тачи мора да зна да оружани напад на Србе неће остати без одговора. Не претим ником, али јасно кажем да ће Србија бранити свој народ на Косову“, рекао је министар унутрашњих послова у интервјуу данашњим „Новостима“.

Дачић је казао да можда неки у Београду не гледају благонаклоно на барикаде, али наводи да су оне „протест против жеље да се административна линија на силу претвори у границу“.

„Волео бих да није било разлога да до њих дође, али боље балвани него да су пушке. Када помињем ‘Олују’, на уму имам неки масовни напад који би значио протеривање или погром Срба. Стрепим од тог исхода“, казао је он.

Министар Дачић је оцијенио да је „временски оквир“ у којем се све ово на сјеверу Косова дешава веома је неповољан по Србију, јер у Бриселу рачунају да ће Србија због кандидатуре пристати на све притиске.

„Уз то, имамо двије крајности у Србији. Једна каже да је цијело Косово наше, а друга да је цијело изгубљено и да га треба што прије признати. Немамо ниједан званичан и конкретан предлог“, рекао је он.

На констатацију да разграничење које он предлаже не подржавају ни Европа ни партнери у Влади, Дачић је рекао да, „иако говоримо да је Косово наше, тешко можемо остварити суверенитет над њим“.

„Нека слободно дођу на Косово и нека виде шта је тамо. Ми кажемо да је оно наш саставни део, али тешко да можемо да остваримо суверенитет. А, Албанци имају суверенитет док не падне прва магла. Тада хеликоптери не могу да их возе на такозвану царину на северу. Управо зато причам о разграничењу“, казао је Дачић.

Он је рекао да му није познато да се у Америци лобира за подјелу Косова, наводећи да је прије неки дан једна америчка чланица Конгреса јавно говорила о подјели Косова.

На питање је ли гашење српских институција на сјеверу услов за ЕУ, Дачић је казао да у условима за добијање кандидатуре нигдје не пише да морамо да укинемо институције.

„То може на крају да буде услов, ако Европа жели услове које је немогуће испунити. Ту убрајам и дилему: Косово или ЕУ, која је реторичко питање на које се унапријед зна одговор“, рекао је он.

Лист подсјећа Дачића да је њемачка канцеларка Ангела Меркел недавно јасно рекла да Срби морају да угасе те институције, на шта је он рекао – „Тачно. Али, истога дана је на ручку рекла: ‘Зашто Косово не би било и федерација’. То је интересантна тема коју нико до сада није помињао“.

Дачић сматра да „не би био смак света“ ако Србија не добије статус кандидата, за ЕУ.

„Сваке године су нас, послије 2000, лагали да ћемо га добити сљедеће године. Неће овај народ да пропадне ако га слажу за још једну годину“, рекао је он.

На питање о спекулацијама да је отварање цивилне базе са Русима у Нишу претходница војног присуства Москве, Дачић је рекао да су га многи људи са Запада отворено питали „шта ми то правимо са Русима у Нишу“.

„Рекао сам да је то хуманитарни центар за реаговање у ванредним ситуацијама. Неспорно је да неке најјаче државе ЕУ сталним притисцима угрожавају наше националне интресе, а с друге стране, имамо Русију која је главни заштитник тих интереса. Велики притисак изазива велику реакцију, и не бих искључио да неко други ко дође на власт из револта каже: ‘Од данас ће у Нишу бити руска база'“, казао је он.

Ostavi poruku