Последња америчка нуклеарна бомба типа „Б-53“, најјача атомска бомба у војном арсеналу САД, демонтирана је готово пола века откако је произведена у време Хладног рата.

У Тексасу је уништена најјача нуклеарна бомба у војном арсеналу Сједињених Америчких Држава, која је направљена за време Хладног рата.

Техничари су уклонили уранијум из бомбе типа „Б-53“, а последње компоненте бомбе, која је 600 пута јача од оне бачене на Хирошиму у Другом светском рату, биће расклопљене у постројењима фабрике „Пантекс“ у Тексасу.

Програм демонтирања последње преостале бомбе „Б-53“ тиме ће бити спроведен годину дана пре планираног рока, што се поклапа са плановима председника Барака Обаме, који је више пута најављивао да жели да смањи број нуклеарних бојевих глава.

Бомба „Б-53“ први пут је стављена на располагање америчкој војсци 1962. године, у време кубанске кризе. Бомба је тешка 4,5 тоне и величине је комбија.

Нуклеарна бомба „Б-53“ направљена је тако да може да уништи постројења дубоко под земљом, а могли су да је носе бомбардери „Б-52“. Већина бомби тог типа размонтирана је током осамдесетих година.

Уништавањем „Б-53“, најразорнија бомба у америчком нуклеарном арсеналу постала је „Б-83“. Њена јачина је 1,2 мегатона, док је јачина „Б-53“ била девет мегатона.

Данашње нуклеарне бомбе су по снази мање од оних које су се производиле у време Хладног рата, али су и прецизније.

Ostavi poruku