Амерички предсједник Барак Обама изјавио је да не треба уживати у снимцима посљедњих тренутака свргнутог либијског лидера Моамера Гадафија и да чак и они који су чинили „ужасне ствари“ заслужују достојанствену смрт.

„Никада не волите да видите да неко сличан заврши на начин на који је Гадафи, али мислим да се тиме очигледно шаље снажна порука диктаторима широм свијета да људи теже да буду слободни. Гадафи је имао шансу да током жарапског прољећаж коначно попусти стеге власти и мирно пређе на демократију. Дали смо му велику шансу и он то није учинио“, рекао је Обама.

Обама је подсјетио да његова администрација није објављивала снимке тијела лидера Ал каиде Осаме бин Ладена, којег су у мају у Пакистану убили амерички командоси.

Обама је изјаву дао у шоу програму популарног водитеља Џеј Леноа и током своје предизборне кампање за изборе заказане идуће године.

Гадафи је јуче сахрањен на тајној локацији, пет дана након што је ухваћен и убијен, а његово тијело изложено јавности. На видео снимцима се види да је Гадафи прије смрти изругиван, претучен и злостављан.

Ostavi poruku