Ambasador SAD u BiH Patrik Mun istakao je potrebu rekonstrukcije Federacije BiH u smislu smanjenja administracije i povećanja njene efikasnosti, s posebnim osvrtom na zaštitu hrvatskog naroda u BiH.

Tokom današnjeg susreta sa predsjednikom FBiH Živkom Budimirom i predsjednikom Hrvatske stranke prava BiH Zvonkom Jurišićem u Sarajevu nisu razmatrana konkretna rješenja i prijedlozi za realizaciju ovog procesa.

Sagovornici su analizirali mogućnosti promjene Ustava BiH u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu o provođenju presude „Sejdić – Finci“ protiv BiH, saopšteno je iz Budimirovog kabineta.

Jurišić je izrazio optimizam u pogledu rada Komisije za provođenje ove presude i ambasadora Muna informisao o određenim pomacima u iznalaženju rješenja.

Kada je riječ o povratku nesrpskog stanovništva na prostor Republike Srpske, posebno Hrvata, Budimir je ocijenio da su „brojke i stanje na terenu poražavajući“, te da će ustrajati u viziji BiH kao zemlje ravnopravnih naroda i građana.

„Federacija treba biti primjer suživota naroda i građana, kao i održivog povratka. Zato se jednako zalažem za pozitivne promjene u Federaciji, kao i u Srpskoj“, istakao je Budimir.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku