Borba se nastavlja, navodi se u poslednjoj poruci svrgnutog libijskog vođe Moamera Gadafija, koji je sahranjen rano jutros na nepoznatoj lokaciji u pustinji. Potera za Seifom el Islamom u ćorsokaku. Gadafijev sin već na granmici Nigera.

  • 17.41 – NATO rezervisan prema zahtevu novih libijskih vlasti da Alijansa misiju u toj državi produži još mesec dana.
  • 17.01 – Objavljen testament Moamera Gadafija. „Pozivam sledbenike da nastave otpor i bore se protiv stranih agresora u Libiji, danas, sutra, uvek“.
  • 14.58 – Tone oružja ostale u skladištima oko Sirta bez ikakvog nadzora.
  • 14.46 – Seif el Islam, uz pomoć Tuarega, beži iz Libije. Navodno, njegov konvoj je već sasvim blizu granice sa Nigerom. Vlasti te države su još ranije saopštile da neće sprečavati članove porodice Gadafi da uđu u Niger.
  • 10.00 – Stravična eksplozija u Sirtu. Lokalni izvori tvrde da je oko 100 ljudi poginulo u eksploziji rezervoara goriva.

Skandalozno finale ere Moamera Gadafija konačno je došlo do kraja. Suočene sa činjenicom da je telo bivšeg lidera u frižideru samoposluge u Misurati počelo da trune, nove libijske vlasti sahranile su ga na tajnoj lokaciji, duboko u pustinji.

Svrgnuti libijski vođa Moamer Gadafi sahranjen je rano jutros na nepoznatom mestu u pustinji Sahare, zvanično je potvrđeno u Tripoliju.

Na istom mestu, pored Gadafijevog sina Mutasima, sahranjen je i bivši ministar odrane Abu Bakr Junis Džaber. Pre sahrane, održana je verska ceremonija koju su služila trojica sveštenika, vernih bivšem libijskom lideru.

Prema potvrdama iz Nacionalnog prelaznog saveta sahrani su prisustvovale samo „dve poverljive osobe“, mada se u drugim izvorima tvrdi da ih je bilo četiri. Oni su se, navodno, zakleli nad Kuranom da nikada i nikome neće odati tu tajnu. Predstavnik vojnog saveta u Misurati potvrdio je da će grob Gadafija biti pokazan samo predstavnicima međunarodnih organizacija, ukoliko to zatraže.

Gadafijev testament

Nekoliko sati posle sahrane, objavljen je Gadafijev testamen u kojem bivši libijski lider traži da bude pokopan na groblju u Sirtu, prema muslimanskim običajima, kao i da njegovi sledbenici nastave borbu protiv okupatora.

„Čak i ukoliko uspeh ne dođe odmah, to će predstavljati lekciju budućim generacijama da odbrana nacionalne časti predstavlja čast. Prodaja te časti predstavlja najveću“, navodi se u Gadafijevom testamentu.

„Ukoliko budem ubijen, želim da budem sahranjen prema muslimanskim običajima, odeven u stvari koje sam nosio kada sam ubijen“, navodi se u testamentu u kojem Gadafi traži da se, posle njegove smrti, pristojno ophodi prema članovima porodice Gadafi, posebno ženama i deci.

„Pozivam sledbenike da nastave otpor i bore se protiv stranih agresora u Libiji, danas, sutra, uvek“, poslednja je poruka svrgnutog libijskog lidera.

 

Sahrana u poslednji čas 

Najveći problem za nove vlasti predstavljala je činjenica da su se frakcije unutar pobunjeničkog pokreta žestoko sporečkale oko načina na koji Gadafija treba sahraniti, pre svega jer su lideri iz Misurate tražili svakojake ustupke u zamenu za telo koje se rasprada.

U komplikovanim pregovorima, koji su nisu završili bogzna kakvim ishodom, ustanici su odlučili da telo ni u kom slučaju ne predaju Gadafijevom plemenu, već prilično gnevnom zbog načina na koji je bivši lider uhvaćen, mučen i na kraju likvidiran.

Ali, raspadanje tela zahtevalo je brzu akciju, pa je na prečac odlučeno da Gadafi bude sahranjen u nekoj zabiti, pre svega kako njegov grob u budućnosti ne bi postao svetilište protivnika novog režima, koji je najavio povratak šerijatskog prava i islamskih vrednosti.

 

„Mač islama“ van domašaja

Kandidaturu za lidera protivnika novih vlasti glasno je istakao Seif el Islam, koga dojučerašnji pobunjenici ne uspevaju da uhvate, iako su u poteru krenuli silna snaga i sva tehnološka čudesa zapadnih obaveštajnih službi.

Ustanici tvrde da se Seif el Islam nalazi na krajnjem jugu zemlje, u trouglu između Libije, Nigera i Alžira, gde borci novih vlasti jednostavno nemaju šta da traže zbog neprijateljski raspoloženih plemena.

Prema verziji koju su ponudili mediji u Sudanu, Seif el Islam je već stigao u tu državu i pod zaštitom je Kalila Ibrahima, lidera jedne od grupa lokalnih gerilaca, sa bliskim vezama sa porodicom Gadafi.
Gadafi posljednje dane proveo ljut i tužan

Bivši libijski lider Moamer Gadafi proveo je posljednje dane svog života seleći se iz skloništa u sklonište u svom rodnom gradu Sirtu, mijenjajući raspoloženje od bijesa do tuge, dok se njegov režim urušavao, rekao je njegov saradnik, koji je sada u pritvoru.

Gadafi, njegov sin Mutasim i dvadesetak najodanijih pristalica, u bjekstvu su uglavnom bili odsječeni od svijeta i živjeli u napuštenim kućama bez televizije, telefona i struje, kazao je član Gadafijevog klana i njegov šef obezbjeđenja Mansur Dao.

Gadafi je provodio vrijeme u čitanju, pisanju ili pripremanju čaja, rekao je Dao u sjedištu snaga novih vlasti u Misurati, gdje se nalazi u privremenom pritvoru.

„Oni nije vodio borbu, njegovi sinovi su to činili. On nije pravio nikakve planove niti bilo šta planirao“, dodao je.

Pobuna protiv bivšeg režima, koje je u Libiji izbila u februaru i brzo prerasla u građanski rat, završena je u nedjelju, kada su nove vlasti objavile da je Libija postala slobodna zemlja, nakon što je Gadafi ubijen.

Dao je putovao u konvoju kojim je Gadafi pokušao da pobjegne iz Sirta, posljednjeg uporišta pristalica bivšeg lidera, kada se našao na vazdušnom udaru NATO snaga. Bivši lider i njegov glavni tjelohranitelj povrijeđeni su u tom napadu, a Gadafi je poslije toga ubijen pod okolnostima koje još nisu u potpunosti razjašnjene.

Libijske vlasti tvrde da je Gadafi ubijen u razmjeni vatre lojalista i pobunjenika, ali video snimci posljednjih trenutaka njegovog života pokazuju da je on bio mučen prije nego što mu je pucano u glavu.

Dao je rekao da je izgubio svijest zbog povreda koje je zadobio prije hvatanja Gadafija i da ne zna šta se potom desilo s njegovim liderom.

Tijela Gadafija, Mutasima i Abu Bakr Junisa, bivšeg ministra odbrane, bila su javno izložena u Misurati, prije nego što su jutros sahranjena.

Dao je rekao da je Gadafi napustio rezidenciju 18. ili 19. avgusta, neposredno prije nego što su pobunjenici ušli u Tripoli, i da je odatle otišao odmah u Sirt, u pratnji sina Mutasima, dok je njegov drugi sin Seif al-Islam, za koga se i dalje ne zna gdje se nalazi, utočište potražio u Bani Validu.

Saradnici su Gadafija pozivali više puta da napusti zemlju, ali on je to odbijao, navodeći da želi da umre u zemlji svojih predaka.

„Žao mi ga je jer je potcijenio situaciju. Mogao je da ode iz zemlje i živi srećnim životom“, kazao je Dao.

Gadafi i njegova pratnja u Sirtu su, dok je grad bio pod napadima NATO, mijenjali skloništa na svaka četiri dana, boraveći u stanovima građana koji su pobjegli pred sukobima.

„Plašili smo se vazdušnih napada i bombardovanja“, kazao je Dao i dodao da misli da se Gadafi nije bojao.

Borce lojalne Gadafiju u Sirtu je predvodio Mutasim. On je prvobitno vodio grupu od 350 ljudi, ali su mnogi od njih pobjegli, pa ih je na kraju bilo oko 150.

„On (Gadafi) je bio pod stresom i ljut, ponekad bijesan. Uglavnom je bio samo tužan i ljut. Vjerovao je da ga libijski narod i dalje voli, čak i kada su mu rekli da je Tripoli zauzet“, kazao je Dao.

Ostavi poruku