Свргнути либијски вођа Моамер Гадафи сахрањен рано јутрос на непознатој локацији у пустињи. После пет дана натезања шта чинити са телом бившег лидера, одлука донета напречац, јер је леш почео да труне. Потера за Сејфом ал Исламом се наставља.

Скандалозно финале ере Моамера Гадафија, коначно је дошло до краја. Суочене са чињеницом да је тело бившег лидера у фрижидеру самопослуге у Мисурати почело да труне, нове либијске власти сахраниле су га на тајној локацији, дубоко у пустињи.

Свргнути либијски вођа Моамер Гадафи, његов син Муатасим и један њихов помоћник сахрањени су на тајној локацији у присуству неколико чланова породице и званичника, саопштио је војни савет нове власти у Мисурати.

На сахрани која је обављена у зору читане су исламске молитве, наводи се у писаној поруци нових власти, преноси АП.

Највећи проблем за нове власти представљала је чињеница да су се фракције унутар побуњеничког покрета жестоко споречкале око начина на који Гадафија треба сахранити, пре свега јер су лидери из Мисурате тражили свакојаке уступке у замену за распадајуће тело.

У компликованим преговорима, који су нису завршили богзнакаквим исходом, устаници су одлучили да тело ни у ком случају не предају Гадафијевом племену, већ прилично гневном због начина на који је бивши лидер ухваћен, мучен и на крају ликвидиран.

Али, распадање тела захтевало је брзу акцију, па је на пречац одлучено да Гадафи буде сахрањен у некој забити, пре свега како његов гроб у будућности не би постао светилиште противника новог режима, који је најавио повратак шеријатског права и исламских вредности.

„Мач ислама“ ван домашаја

Кандидатуру за лидера противника нових власти гласно је истакао Сејф ал Ислам, кога дојучерашњи побуњеници не успевају да ухвате иако су у потеру кренули силне снага и сва технолошка чудеса западних обавештајних служби.

Устаници тврде да се Сејф ал Ислам налази на крајњем југу земље, у троуглу између Либије, Нигера и Алжира, где борци нових власти једноставно немају шта да траже због непријатељски расположених племена.

Према верзији коју су понудили медији у Судану, Сејф ал Ислам је већ стигао у ту државу и да је под заштитом Калила Ибрахима, лидера једне од група локалних герилаца, са блиским везама са породицом Гадафи.

Ostavi poruku