Досадашњи ток посјете делегације Републике Српске био је веома успјешан и користан, а на свим адресама у СAД наишли смо на добродошлицу и изузетно позитивне реакције, изјавила је „Гласу Српске“ министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Жељка Цвијановић.

Она са предсједником РС Милорадом Додиком борави у вишедневној посјети СAД током које су се, између осталог, састали са представницима америчке администрације и пословне заједнице и представницима српске заједнице.

– Све реакције током сусрета које смо имали изузетно су позитивне. Сви саговорници одлично су прихватили чињеницу да могу лично са предсједником Додиком да разговарају о политичкој ситуацији у БиХ и РС и политичкој и пословној сарадњи. РС ће имати огромну корист од ове посјете СAД – казала је Цвијановићева.

Она је истакла да је посјета СAД за делегацију РС прилика да се директно разговара са утицајним људима и презентује им се истина о стању у БиХ.

– Успјели смо да остваримо непосредан контакт са саговорницима и да им објективно пренесемо шта се догађа у РС и БиХ, а не да то они закључују на основу медијских чланака или изјава појединаца које можда немају потребну тежину. Саговорницима смо пренијели јасан став РС да смо опредијељени за поштивање Дејтонског споразума и да смо против наметања рјешења од стране међународне заједнице – рекла је Цвијановићева.

Делегација РС је послије Вашингтона, у којем су биле доминантне политичке теме, и Чикага, гдје се највише разговарало о економији, стигла у Њујорк.

– Предвиђено је да имамо састанак са групом представника политичке заједнице и невладиног сектора. То је за нас веома битно с обзиром на то да је то прилика да предсједник Додик у директној комуникацији с људима који утичу на формирање ставова презентује своје виђење развоја ситуације у БиХ и цијелој регији – казала је Цвијановићева.

Током боравка у Њујорку састаће се и са представницима пословне заједнице и финансијског сектора који су показали интересовање за РС.

– Њих занимају и могућности за улагање, односно на који начин могу да буду реализовани одређени економски и привредни пројекти и како могу да се успоставе дубље и чвршће везе РС са остатком регије – рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, предсједник РС је добио и позиве са два универзитета.

– На престижном Универзитету Колумбија одржаће предавање о томе на који начин види развој ситуације у БиХ и пренијети став РС да је Дејтонски споразум кључ за одржање БиХ. Предсједник Додик ће бити и почасни домаћин донаторске вечери за прикупљање средстава за успостављање катедре за српски језик на овом универзитету – истакла је Цвијановићева.

Подсјетила је да су за Универзитет Колумбија у прошлости били везани и српски научници Никола Тесла и Михајло Пупин, те да је и из тог разлога изузетно важно да се на том мјесту чује за ставове и потенцијале РС.

Позив је стигао и са Католичког универзитета на којем је успостављена катедра за православне студије и који представља мјесто најуспјешнијег дијалога између православне и католичке заједнице, а Додик ће говорити о међувјерској сарадњи у РС.

Додик је у изјави агенцијама такође оцијенио да је досадашња вишедневна посјета СAД била веома корисна за Српску и за формирање ставова који треба да појасне њену позицију у свијету.

– Разговори у Вашингтону и Чикагу имали су добар одјек и били су изузетно корисни за промоцију и додатно разумијевање ставова Српске. У СAД је сада јасно да Српска има конзистентан и правно заснован став о ономе на чему инсистира и готово је немогуће очекивати да се међународни интервенционизам врати у ранијем облику – рекао је Додик.

Делегација РС протеклог викенда боравила је у Чикагу гдје је са представницима пословне и политичке српске заједнице одржала низ састанака. На округлом столу „Пословне могућности компанија из СAД у РС“ у Чикагу представљени су привредни потенцијали Српске са нагласком на сектор енергетике, инфраструктуре, пољопривреде и производњу хране.

Током посјете Вашингтону делегација РС пренијела је саговорницима у Стејт департменту да Српска жели да се укључи у европске процесе, али да није спремна да наруши своју аутономију због било ког питања на том плану.

Конгрес Бошњака

Коментаришући писмо које је Конгрес Бошњака сјеверне Aмерике упутио предсједнику корпорације „СНР Дентон“ Елиоту Портноју с изразито негативним критикама на рачун посјете предсједника РС Aмерици, Цвијановићева је истакла да је свака активност Конгреса у том погледу ирелевантна и да је то њима вјероватно била само прилика да оправдају своје постојање.

– То не утиче на наш програм који се одвија према плану и врло успјешно. Наши домаћини су веома задовољни што имају прилику да чују директно од делегације РС каква је ситуација у РС, какве су наше могућности, шта можемо да понудимо и на који начин видимо у будућности сарадњу између нас и пословне и политичке заједнице СAД – каже Цвијановићева.

Ostavi poruku