Dosadašnji tok posjete delegacije Republike Srpske bio je veoma uspješan i koristan, a na svim adresama u SAD naišli smo na dobrodošlicu i izuzetno pozitivne reakcije, izjavila je „Glasu Srpske“ ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Željka Cvijanović.

Ona sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom boravi u višednevnoj posjeti SAD tokom koje su se, između ostalog, sastali sa predstavnicima američke administracije i poslovne zajednice i predstavnicima srpske zajednice.

– Sve reakcije tokom susreta koje smo imali izuzetno su pozitivne. Svi sagovornici odlično su prihvatili činjenicu da mogu lično sa predsjednikom Dodikom da razgovaraju o političkoj situaciji u BiH i RS i političkoj i poslovnoj saradnji. RS će imati ogromnu korist od ove posjete SAD – kazala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je posjeta SAD za delegaciju RS prilika da se direktno razgovara sa uticajnim ljudima i prezentuje im se istina o stanju u BiH.

– Uspjeli smo da ostvarimo neposredan kontakt sa sagovornicima i da im objektivno prenesemo šta se događa u RS i BiH, a ne da to oni zaključuju na osnovu medijskih članaka ili izjava pojedinaca koje možda nemaju potrebnu težinu. Sagovornicima smo prenijeli jasan stav RS da smo opredijeljeni za poštivanje Dejtonskog sporazuma i da smo protiv nametanja rješenja od strane međunarodne zajednice – rekla je Cvijanovićeva.

Delegacija RS je poslije Vašingtona, u kojem su bile dominantne političke teme, i Čikaga, gdje se najviše razgovaralo o ekonomiji, stigla u Njujork.

– Predviđeno je da imamo sastanak sa grupom predstavnika političke zajednice i nevladinog sektora. To je za nas veoma bitno s obzirom na to da je to prilika da predsjednik Dodik u direktnoj komunikaciji s ljudima koji utiču na formiranje stavova prezentuje svoje viđenje razvoja situacije u BiH i cijeloj regiji – kazala je Cvijanovićeva.

Tokom boravka u Njujorku sastaće se i sa predstavnicima poslovne zajednice i finansijskog sektora koji su pokazali interesovanje za RS.

– Njih zanimaju i mogućnosti za ulaganje, odnosno na koji način mogu da budu realizovani određeni ekonomski i privredni projekti i kako mogu da se uspostave dublje i čvršće veze RS sa ostatkom regije – rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, predsjednik RS je dobio i pozive sa dva univerziteta.

– Na prestižnom Univerzitetu Kolumbija održaće predavanje o tome na koji način vidi razvoj situacije u BiH i prenijeti stav RS da je Dejtonski sporazum ključ za održanje BiH. Predsjednik Dodik će biti i počasni domaćin donatorske večeri za prikupljanje sredstava za uspostavljanje katedre za srpski jezik na ovom univerzitetu – istakla je Cvijanovićeva.

Podsjetila je da su za Univerzitet Kolumbija u prošlosti bili vezani i srpski naučnici Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, te da je i iz tog razloga izuzetno važno da se na tom mjestu čuje za stavove i potencijale RS.

Poziv je stigao i sa Katoličkog univerziteta na kojem je uspostavljena katedra za pravoslavne studije i koji predstavlja mjesto najuspješnijeg dijaloga između pravoslavne i katoličke zajednice, a Dodik će govoriti o međuvjerskoj saradnji u RS.

Dodik je u izjavi agencijama takođe ocijenio da je dosadašnja višednevna posjeta SAD bila veoma korisna za Srpsku i za formiranje stavova koji treba da pojasne njenu poziciju u svijetu.

– Razgovori u Vašingtonu i Čikagu imali su dobar odjek i bili su izuzetno korisni za promociju i dodatno razumijevanje stavova Srpske. U SAD je sada jasno da Srpska ima konzistentan i pravno zasnovan stav o onome na čemu insistira i gotovo je nemoguće očekivati da se međunarodni intervencionizam vrati u ranijem obliku – rekao je Dodik.

Delegacija RS proteklog vikenda boravila je u Čikagu gdje je sa predstavnicima poslovne i političke srpske zajednice održala niz sastanaka. Na okruglom stolu „Poslovne mogućnosti kompanija iz SAD u RS“ u Čikagu predstavljeni su privredni potencijali Srpske sa naglaskom na sektor energetike, infrastrukture, poljoprivrede i proizvodnju hrane.

Tokom posjete Vašingtonu delegacija RS prenijela je sagovornicima u Stejt departmentu da Srpska želi da se uključi u evropske procese, ali da nije spremna da naruši svoju autonomiju zbog bilo kog pitanja na tom planu.

Kongres Bošnjaka

Komentarišući pismo koje je Kongres Bošnjaka sjeverne Amerike uputio predsjedniku korporacije „SNR Denton“ Eliotu Portnoju s izrazito negativnim kritikama na račun posjete predsjednika RS Americi, Cvijanovićeva je istakla da je svaka aktivnost Kongresa u tom pogledu irelevantna i da je to njima vjerovatno bila samo prilika da opravdaju svoje postojanje.

– To ne utiče na naš program koji se odvija prema planu i vrlo uspješno. Naši domaćini su veoma zadovoljni što imaju priliku da čuju direktno od delegacije RS kakva je situacija u RS, kakve su naše mogućnosti, šta možemo da ponudimo i na koji način vidimo u budućnosti saradnju između nas i poslovne i političke zajednice SAD – kaže Cvijanovićeva.

Ostavi poruku