Milorad Dodik, predsjednik RS, upoznao je predstavnike poslovne i političke zajednice Srba u Čikagu da su makroekonomski pokazatelji u RS pozitivni, te da je obezbijeđena politička i socijalna stabilonost.

Dodik je tokom susreta u Čikagu naglasio da je administrativni i zakonodavni okvir u RS povoljan za strana ulaganja i razvoj.

Tokom posjete Čikagu Dodik je učestvovao i u radu okruglog stola koji je organizovan u Srpsko-američkoj privrednoj komori pod nazivom „Poslovne mogućnosti kompanija iz SAD u RS“.

Tom prilikom predsjednik RS i Željka Cvijanović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, predstavili su privredne potencijale Republike Srpske, sa naglaskom na sektore energetike, infrastrukture, poljoprivrede i proizvodnje hrane.

„RS kontinuirano radi na unapređenju investicione i poslovne klime i stvaranju efektivnog institucionalnog okvira za privlačenje stranih direktnih ulaganja“, kazao je Dodik.

U saopštenju je dalje istaknuto da je Dodik u Čikagu razgovarao i sa Melisom Bin, bivšom kongresmenkom, koja je bila važan član Kongresa, ali i srpske zajednice, kojoj je zahvalio na naporima koje je uložila u predstavljanju i zastupanju srpskih interesa u američkoj administraciji i javnosti.

Pored sastanka sa predstavnicima poslovne zajednice, Dodik je tokom posjete Čikagu, gdje živi veliki broj Srba, prisustvovao liturgiji u crkvi svetog Đorđa u Šerervilu, povodom obilježavanja 100 godina od osnivanja te bogomolje.

„Tom prilikom predsjednik RS dodijelio je crkvi svetog Đorđa plaketu svetog Stefana“, saopšteno je iz Kabineta predsjednika RS.

U obraćanju prisutnima na proslavi ovog jubileja, Dodik je ukazao na želju da Republika Srpska unapređuje saradnju sa Srbima iz dijaspore, uključujući i Srbe iz SAD, čiji predstavnici mogu značajno pomoći u promociji RS i srpskih nacionalnih interesa.

Predsjednik RS je izrazio zadovoljstvo što se Srbi u SAD okupljaju i njeguju svoju tradiciju, kulturu, duhovnost i nacionalni identitet, u čemu značajnu ulogu ima Srpska pravoslavna crkva.

Svečanosti su prisustvovali i prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, te Desko Nikitović, generalni konzul Srbije u Čikagu.

Nakon posjete Čikagu, Dodik je otputovao u Njujork, gdje će na Kolumbija univerzitetu održati predavanje, a kako je kazao, tamo ide na poziv tog univerziteta na kojem treba da bude formirana katedra za srpski jezik.

„Treba da budem promoter, odnosno organizator pokrovitelj donatorske večere koja bi mogla da prikupi određena donatorska sredstva za tu katedru“, kazao je Dodik.

Ovom posjetom Dodik završava svoju višednevnu turneju u SAD, tokom koje je imao i sastanke u Stejt departmentu u Vašingtonu, u Kongresu i u Komitetu nacionalne bezbjednosti, na kojima je razgovarano o strateškim pitanjima koja se odnose na dešavanja u regionu i BiH.

Ostavi poruku