Милорад Додик, предсједник РС, упознао је представнике пословне и политичке заједнице Срба у Чикагу да су макроекономски показатељи у РС позитивни, те да је обезбијеђена политичка и социјална стабилоност.

Додик је током сусрета у Чикагу нагласио да је административни и законодавни оквир у РС повољан за страна улагања и развој.

Током посјете Чикагу Додик је учествовао и у раду округлог стола који је организован у Српско-америчкој привредној комори под називом „Пословне могућности компанија из САД у РС“.

Том приликом предсједник РС и Жељка Цвијановић, министар за економске односе и регионалну сарадњу РС, представили су привредне потенцијале Републике Српске, са нагласком на секторе енергетике, инфраструктуре, пољопривреде и производње хране.

„РС континуирано ради на унапређењу инвестиционе и пословне климе и стварању ефективног институционалног оквира за привлачење страних директних улагања“, казао је Додик.

У саопштењу је даље истакнуто да је Додик у Чикагу разговарао и са Мелисом Бин, бившом конгресменком, која је била важан члан Конгреса, али и српске заједнице, којој је захвалио на напорима које је уложила у представљању и заступању српских интереса у америчкој администрацији и јавности.

Поред састанка са представницима пословне заједнице, Додик је током посјете Чикагу, гдје живи велики број Срба, присуствовао литургији у цркви светог Ђорђа у Шерервилу, поводом обиљежавања 100 година од оснивања те богомоље.

„Том приликом предсједник РС додијелио је цркви светог Ђорђа плакету светог Стефана“, саопштено је из Кабинета предсједника РС.

У обраћању присутнима на прослави овог јубилеја, Додик је указао на жељу да Република Српска унапређује сарадњу са Србима из дијаспоре, укључујући и Србе из САД, чији представници могу значајно помоћи у промоцији РС и српских националних интереса.

Предсједник РС је изразио задовољство што се Срби у САД окупљају и његују своју традицију, културу, духовност и национални идентитет, у чему значајну улогу има Српска православна црква.

Свечаности су присуствовали и престолонасљедник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, те Деско Никитовић, генерални конзул Србије у Чикагу.

Након посјете Чикагу, Додик је отпутовао у Њујорк, гдје ће на Колумбија универзитету одржати предавање, а како је казао, тамо иде на позив тог универзитета на којем треба да буде формирана катедра за српски језик.

„Треба да будем промотер, односно организатор покровитељ донаторске вечере која би могла да прикупи одређена донаторска средства за ту катедру“, казао је Додик.

Овом посјетом Додик завршава своју вишедневну турнеју у САД, током које је имао и састанке у Стејт департменту у Вашингтону, у Конгресу и у Комитету националне безбједности, на којима је разговарано о стратешким питањима која се односе на дешавања у региону и БиХ.

Ostavi poruku