Народна скупштина РС (НС РС), која сутра обиљежава 20 година свог постојања, имала је једну од најзначајнијих улога у стварању РС и њеном напретку, оцијенили су посланици који учествују у раду садашњег сазива.

Многи посланици истичу да се са техничког становишта већина земаља бивше Југославије не може похвалити резултатима које тренутно постиже НС РС, која је израсла у најекспедитивнији парламент у региону.

Костантин Васић, посланик СДС-а у НС РС, каже да је улога парламента у протекле двије деценије била огромна, а можда и најзначајнија у политичком животу и раду Републике Српске.

„Од оснивања, НС РС константно побољшава свој рад, тако да данас ради много боље и експедитивније, доносећи значајне законе за РС и укупно цијело друштво. Сваке године усавршава свој рад, што је јасан показатељ њене будућности“, казао је Васић.

Многи посланици истичу да је можда и најзначајније у протеклих 20 година то што је НС РС у свим кризним ситуацијама у Републици Српској била звијезда водиља и она која је увијек изналазила нека рјешења.

„Ради се о великом јубилеју. НС РС је временом ојачала у сваком сегменту. То се може видјети и кроз рад одбора, пословнике, расправе… Одбори су некада били ту само форме ради, зато што се подразумијева да то има један парламент. Данас је сасвим друга ситуација и одбори играју значајну улогу у раду НС РС. Скупштина је имала најзначајнију улогу у свим кризним ситуацијама и својим одлукама и закључцима значајно је учврстила своју позицију“, казао је Никола Баштинац, посланик СНСД-а у НС РС.

Он истиче да је такође јако битно то што се из сазива у сазив у парламенту побољшава култура дијалога, тако да су данас непримјерени коментари или увреде врло ријетки, а некада су били свакодневица.

Слободан Поповић, шеф Клуба посланика СДП – СДА у Народној скупштини РС, каже да су РС и НС РС незаобилазне чињенице те да би потоња требало да представља један незаобилазан фактор у политичким процесима.

„Објективно у пракси то и није баш тако. Владајућа већина НС РС користи као проточни бојлер и често је злоупотребљава“, каже Поповић и истиче да је у сваком случају са техничке стране НС РС једна од најбољих у региону.

Поводом овог јубилеја у понедјељак ће у 18 часова у згради НС РС у Бањалуци бити отворена изложба “Народна скупштина Републике Српске 1991 – 2011“, а у 20 часова у Културном центру Бански двор биће одржана свечана академија.

НС РС почела је са радом 24. октобра 1991. године као Скупштина српског народа БиХ, чије је административно сједиште било у Сарајеву. Током тешких година рата из безбједносних разлога измјештена је из Сарајева и надаље функционише и засједа у Палама. Административно сједиште НС РС 1998. године бива пресељено у Бањалуку, гдје се и данас налази.

По окончању ратних дејстава, потписивањем Дејтонског мировног споразума 1995. године, НС РС преузима примарну одговорност спровођења нормативне државне реизградње и обнове.

Састав НС РС, према савременим парламентарним принципима, чине 83 народна посланика изабрана на непосредним парламентарним изборима. Народни посланици у НС РС су бирани до 2002. године на мандат у трајању од двије године, а од 2002. године, у складу са новом законском регулативом, бирају се на мандат у трајању од четири године.

Ostavi poruku