Ратни злочинац Бранимир Главаш, који у БиХ издржава осмогодишњу казну затвора због ликвидација српских цивила у Осијеку 1991. године, биће носилац изборних листа Хрватског демократског сабора за Славонију и Барању, одлучио је главни одбор те странке на сједници у Осијеку.

„На предсједништву странке једногласно одлучено да носилац листа листа буде хрватски генерал и јунак рата Бранимир Главаш“, рекао је синоћ предсједник ХДССБ-а, осјечко-барањски жупан Владимир Шишљагић, истичући да „од почетка прогона Главаша од стране тадашњег премијера Иве Санадера и ХДЗ-а и изрицања пресуде за ратни злочин не признаје ту одлуку, која је политички монтирана“.

Шишљагић је рекао да је прије шест година, када је основан ХДССБ, почео прогон његовог оснивача, генерала Главаша, али и других званичника и симпатизера странке.

„Актуална власт користила свим средствима да онемогући, па чак и забрани рад ХДССБ-а, али им то није успјело, о чему говоре и резултати на посљедњим локалним изборима“, рекао је Шишљагић.

Он је оптужио ХДЗ да у сарадњи с министарствима спољних и унутрашњих послова калкулише с издавањем пасоша Главашу и то управо пред изборе.

„Главаш је још 24. августа предао захтјев, а рок за издавање је 30 дана или се у том року мора одговорити ако постоје неке препреке за издавањем докумената“, рекао је Шишљагић.

Шеф ХДССБ-а, осјечки градоначелник Крешимир Бубало, изјавио је да за Главашеве заслуге, не само за Славонију и Барању, већ за цијелу Хрватску, знају и грађани који ће дати свој глас странци која ће Славонију и Барању учинити најразвијенијим хрватском регионом, за шта постоје сви услови.

По ријечима саборског посланика Боро Грубишића, „Главаш је у рату одиграо јуначку улогу, јер је Осијек остао непокорени град, али су хрватски властодршци дозволили да се осуди човјек који је дао немјерљив допринос хрватској слободи“.

Он је изазио очекивање да ће ХДССБ на изборима освојити и више гласова него 2007.

Саборски посланик и градоначелник Ђакова Зоран Винковић изјавио је да је премијерка Јадранка Косор „Марија Антоанета која би требала погледати како живи народ који је гладан“.

„Данашња Хрватска подсјећа на двор Луја XВИ, а на изборну гиљотину треба ставити Луја и Марију Антоанету како би нестали из зграде владе. Треба гиљотинирати и Робеспјера који жели бити актуална власт“, рекао је алудирајући на шефа Социјалдемократске партије Зорана Милановића.

„Главаш ће се вратити у свој Осијек и прије него што се мисли, а онда јао прогониоцима, јер ће они завршити у затвору“, рекао је Динко Бурић, предсједник Главног одбора ХДССБ-а.

Ostavi poruku