Бивши предсједник Хрватске Стјепан Месић одбацио је данас на суду у Загребу оптужбе политиколога Дарка Петричића да су његову предсједничку кампању финансирали албанскилоби и мафија.

Месић је крајем 2009. поднио приватну тужбу против Петричића зато што га је у јавним наступима оптужио за повезаност с албанском мафијом, као и да је један од тројице најбогатијих људи у Хрватској.

Месић је пред судом изјавио да је ријеч о лажима и клеветама које су га увриједиле, преносе хрватски медији.

Он је рекао да за његову кампању ниједна особа албанске народности није дала већи прилог и додао да о финансирању његове прве предсједничке кампање, за коју је Петричих у јавним наступима тврдио да је финанирао албански лоби, постоји налаз ревизије.

Тужени Петричић питао је Месића да ли је био сарадник Удбе (тајне службе бивше Југославије), на шта је одговорио да је то „чисти идиотизам“.

Петричић је такође питао Месића да ли је истина да му се дједа звао Идриз Ујдуровић, на шта је бивши предсједник рекао како мисли да оптужени „није здрав“.

Месић је потврдио да је 1992. по налогу своје тадашње странке Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) био на скупу хрватских исељеника у Аустралији на којем се пјевала усташка пјесма „Јуре и Бобан“.

Одбацио је нагађања да је тада преузео торбу с новцем и објаснио да је торбу с неколико стотина хиљада долара добио у Канади. Њу је, како је рекао, предао покојном министру одбране Гојку Шушку.

На прошлом рочишту прочитан је исказ Сретена Јоцића, познатијег као Јоца Амстердам, који је у овом случају саслушан у притвору у Београду.

Он је рекао да не познаје ни Месића ни Петричића, те да му није јасно зашто је позван да свједочи у том поступку. Његово свједочење тражио је оптужени Дарко Петричић.

Извор: БЕТА

Ostavi poruku