Lider libijskog Nacionalnog prelaznog savjeta (NTC) Mustafa Abdul Džalil proglasio je nacionalno oslobođenje pred nekoliko hiljada okupljenih u gradu Bengaziju, gdje je započela pobuna protiv režima svrgnutog lidera Moamera Gadafija.

Džalil je od Libijaca zatražio da, za dobrobit zemlje, iza sebe ostave civilne sukobe.

„Danas smo jedno tijelo, nacionalno tijelo. Postali smo ujedinjena braća što ranije nismo bili. Pozivam sve na oproštaj, toleranciju i pomirenje. Iz duša moramo istjerati mržnju i zavist. To je neophodno za uspjeh revolucije i uspjeh buduće Libije“, rekao je Džalil.

Džalil je najavio da će nova Libija uzeti islamski šerijat kao osnovu dok je istakao da će biti ukinute i zabrane na broj žena kojim se Libijci mogu ženiti.

Američki predsjednik Barak Obama čestitao je Libijcima istakavši da „nakon četrdeset godina brutalnog diktatorstva i osam mjeseci krvavih sukoba sada mogu da proslave svoju slobodu i započnu eru obećanja“.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, takođe, je čestitao proglašenje oslobođenja, ali je naglasio da će NATO, „ukoliko bude potrebno zadržati svoj kapacitet za odgovor na prijetnje civilima“.

Šef britanske diplomatije Vilijem Hejg pozdravio je „istorijsku pobjedu Libije“ i zatražio je od građana te zemlje da izbjegavaju „odmazdu i represalija“.

Svrgnuti libijski lider ubijen je 20. oktobra i obdukcijom tijela utvrđeno je da je imao ranu na glavi.

Komandant snaga, koje su zarobile Gadafija, Omran al Oveib rekao je da je svrgnuti lider bio izvučen iz kanalizacione cijevi i da je prešao deset koraka nakon čega se srušio tokom unakrsne vatre između snaga NTC i njegovih pristalica.

„Nisam vidio ko ga je ubio i čije je naoružanje to učinilo“, rekao je Oveib.

Portparol NTC Mustafa Gubrani rekao je da će Gadafijevo tijelo biti predato pripadnicima njegovog plemena za sahranu.

Ostavi poruku