Арапске продемократске побуне изазивају регионалну нестабилност која би могла да искомпликује мировне напоре Израела и Палестинаца, изјавио је изасланик четворке блискоисточних мировних посредника Тони Блер.

„Велика је ствар да народ жели демократију, али краткорочно гледано смањена је стабилност у региону тако да то може да представља проблем за Израел и мировни процес“, казао је синоћ Блер на маргинама бизнис форума у Јордану.

Он је нагласио да је потребно да се обје стране обавежу да ће изнијети приједлоге о границама и безбједности у року од 90 дана, пренео је Ројтерс.

Током ове седмице Блер ће се одвојено састати у Јерусалиму са израелским и палестинским званичницима у покушају да обнови мировни процес, који је у застоју више од годину дана. Одвојени састанци знак су да је четворка остварила план да се у року од једног мјесеца стране састану ради припреме за обнову преговора.

Бивши британски премијер Блер је заправо мислио на иницијативу четворке (САД, УН, ЕУ и Русија) за обнову преговора, представљену 23. септембра са циљем да се мировни споразум склопи до краја сљедеће године.

Међутим, Палестинска управа Махмуда Абаса одбија да се врати преговарачком столу док не престане изградња у јеврејским насељима на територији коју Палестинци желе за будућу државу. Израел је недавно објелоданио планове за изградњу 2.600 домова крај источног Јеруслима, који Палестинци желе да прогласе главним градом те државе.

„То је проблем, и ту нема сумње. Постоји јасна реченица у саопштењу четворке о уздржавању од провокативних акција и важно је држати је се. Не можете очекивати да људи иду у процес када постоје унилатералне акције које ће га омести“, навео је Блер.

Он је такође порекао да је четворка изгубила кредибилитет јер није успјела да обнови директне преговоре.

Ostavi poruku