Arapske prodemokratske pobune izazivaju regionalnu nestabilnost koja bi mogla da iskomplikuje mirovne napore Izraela i Palestinaca, izjavio je izaslanik četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika Toni Bler.

„Velika je stvar da narod želi demokratiju, ali kratkoročno gledano smanjena je stabilnost u regionu tako da to može da predstavlja problem za Izrael i mirovni proces“, kazao je sinoć Bler na marginama biznis foruma u Jordanu.

On je naglasio da je potrebno da se obje strane obavežu da će iznijeti prijedloge o granicama i bezbjednosti u roku od 90 dana, preneo je Rojters.

Tokom ove sedmice Bler će se odvojeno sastati u Jerusalimu sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima u pokušaju da obnovi mirovni proces, koji je u zastoju više od godinu dana. Odvojeni sastanci znak su da je četvorka ostvarila plan da se u roku od jednog mjeseca strane sastanu radi pripreme za obnovu pregovora.

Bivši britanski premijer Bler je zapravo mislio na inicijativu četvorke (SAD, UN, EU i Rusija) za obnovu pregovora, predstavljenu 23. septembra sa ciljem da se mirovni sporazum sklopi do kraja sljedeće godine.

Međutim, Palestinska uprava Mahmuda Abasa odbija da se vrati pregovaračkom stolu dok ne prestane izgradnja u jevrejskim naseljima na teritoriji koju Palestinci žele za buduću državu. Izrael je nedavno objelodanio planove za izgradnju 2.600 domova kraj istočnog Jeruslima, koji Palestinci žele da proglase glavnim gradom te države.

„To je problem, i tu nema sumnje. Postoji jasna rečenica u saopštenju četvorke o uzdržavanju od provokativnih akcija i važno je držati je se. Ne možete očekivati da ljudi idu u proces kada postoje unilateralne akcije koje će ga omesti“, naveo je Bler.

On je takođe porekao da je četvorka izgubila kredibilitet jer nije uspjela da obnovi direktne pregovore.

Ostavi poruku