Бањалука планира да за 20 милиона евра изгради сајамски комплекс, у оквиру којег би била и писта за такмичења Формуле 1 и Мото гран прија, сазнала је данас агенција Бета.

У пројекту у који је Бета имала увид, наводи се да би на сајамском простору био ауто-мотодром у складу са стандардима Међународне аутомобилске асоцијације (ФИА) за одржавање такмичења свих нивоа, укључујући и трке класе Формуле 1 и Мото ГП.

Сајамски комплекс би био на локацији касарне „Крајишких бригада“.

Циљ пројекта изградње Сајамског комплекса су јачање међународне сарадње, привлачење инвеститора и пословно унапеђење Бањалуке.

Носиоци пројекта су Град Бањалука и Градска развојна агенција, а пројекат ће потенцијалним инвеститорима бити представљен на Сајму инвестиција Инвестекспо који се на Новосадском сајму одржава од сутра до четвртка.

Поред изградње сајамских хала, уређења отвореног простора и ауто-мотодордома, планирана је и изградња површина за падобранство и терена за рекреацију.

Предвиђена је и изградњу хотела са најмање четири звјездице, паркингА, жељезничке ћелије, конгресног центра, амбуланте, ватрогасне ћелије, преш-центра и зграде управе.

У пројекту се наводи и да је, сагледавајући карактеристике постојеће бањалучке такмичарске стазе, могућности које она пружа и стања, неопходно предвидјети реконструкцију и ревитализацију.

Додаје се да је простор неопходно допунити адекватном стазом за аутомобиле и мотоцикле јер је постојећа стаза уска и недовољно захтјевна за одређене нивое, као и стазом за картинг и обуку возача, трибинама и другим објектима.

Извор: БЕТА

Ostavi poruku