Турска се противи давању веће аутономије Курдима из страха да би аутономија, као у случају Косова, у ствари била први корак ка нарушавању територијалног интегритета земље и стварању независне државе, изјавио је данас политички аналитичар Чемал Каракаш из Задужбине за истраживање мира и конфликта из Хесена.

Према његовом мишљењу, већина Курда који живе у Турској заправо не желе своју државу, већ прије аутономију, какву напримјер у Италији има Јужни Тирол, чему се Турска противи.

„Противаргумент на турској страни је увијек подсјећање на Косово. Обично кажу, па да, и тамо је прво била само аутономија па се видјело да додатним нападима Косово може и да се отцијепи од Србије, и то су за Турке увијек хорор сценарији“, рекао је Каракаш за њемачки радио „Дојче веле“ и додао да он лично мисли да су ти страхови преувеличани.

Каракаш сматра да би најжешћи напад Радничке партије Курдистана (ПКК) у посљедњих неколико година, који се догодио у сриједу ујутру на граници са Ираком, а у коме су курдски терористи убили најмање 26, а ранили 22 турска војника, могао да буде вјетар у леђа турским националистима, противницима даље либерализације и дијалога с Курдима.

„Не смије се заборавити да је најјачи духовни покрет у Турској – турски национализам, и свако питање везано за већа мањинска права, било да се сада ради о Курдима или хришћанској мањини, увијек је везано за ту догму, за тај национални осјећај и одмах рефлексно подстиче ширење страха од територијалне подјеле Турске“, навео је он.

На питање да ли ће и на који начин најновији сукоб са Курдима утицати на однос Турске и Европске уније, Каракаш каже да се“ треба надати да ће Европска комисија или Европска унија покушати да смире конфликт, али да турска страна може да каже: шта хоћете ви из Брисела, не желите нас као чланицу ЕУ, а мијешате се у нашу унутрашњу политику“.

Ostavi poruku