Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović smatra da Zakon o ništavnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela JNA, SFRJ i Srbije nije u saglasnosti sa Ustavom, te da zbog svojih slabosti nanosi i štetu međunarodnom ugledu zemlje.

Josipović je najavio da će pred Ustavnim sudom tražiti ispitivanje ustavnosti ovog zakona, koji je danas usvojen u Saboru Hrvatske, saopšteno je iz kabineta hrvatskog predsjednika.

On taj zakon smatra „iznimno štetnim za zaštitu prava neosnovano optuženih branilaca i pravnu sigurnost građana Hrvatske“.

„Braniocima se uskraćuje pravo da pred tijelima Hrvatske iznesu svoju odbranu i da putem saradnje sa tijelima u Srbiji dođe do odustajanja od neosnovanih optužnica. Optužnice iz Srbije biće netransparentne za hrvatski pravni sistem i branioce i nepoznat broj naših građana biće izložen mogućnosti hapšenja u inostranstvu“, rekao je Josipović.

Prema njegovim riječima, prestanak saradnje sa Srbijom otežaće kažnjavanje osoba odgovornih za ratne zločine u Hrvatskoj pred sudovima u Srbiji.

„S obzirom na to da se zakonom ograničavaju osnovna prava građana, posebno pravo na odbranu, te da se utvrđuje nova nadležnost ministra pravosuđa kao državnog tijela, za prihvatanje zakona bila je potrebna natpolovična većina glasova svih zastupnika. Zakon pri glasanju nije imao takvu većinu. Upitno je ovlaštenje ministra da donosi odluke kojima se onemogućava pravosuđe da provodi radnje iz svoje nadležnosti“, kaže Josipović.

Zakon je, kako je naveo Josipović, u suprotnosti sa međunarodnim ugovorima kojima se uređuje međunarodna pravna pomoć Hrvatske i Srbije, čime se krši Ustav Hrvatske.

Sabor Hrvatske danas je većinom glasova usvojio Zakon o ništavosti srpskih optužnica i Deklaraciju o nekim pitanjima saradnje pravosudnih tijela Hrvatske i Srbije, u kojoj se navodi da je Srbija povrijedila hrvatski suverenitet.

Srbija se u tom tekstu poziva na sklapanje međudržavnog ugovora kojim bi se, u skladu s međunarodnim pravom, uredila pitanja nadležnosti za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i za genocid.

Vlada Hrvatske inicirala je donošenja zakona o ništavosti optužnica JNA i SFRJ zbog posljednjih optužnica protiv 44 hrvatska državljana, uključujući i nekoliko ratnih rukovodilaca, za ratne zločine i genocid na području Vukovara 1991. godine.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku