Предсједник Хрватске Иво Јосиповић сматра да Закон о ништавности одређених правних аката правосудних тијела ЈНА, СФРЈ и Србије није у сагласности са Уставом, те да због својих слабости наноси и штету међународном угледу земље.

Јосиповић је најавио да ће пред Уставним судом тражити испитивање уставности овог закона, који је данас усвојен у Сабору Хрватске, саопштено је из кабинета хрватског предсједника.

Он тај закон сматра „изнимно штетним за заштиту права неосновано оптужених бранилаца и правну сигурност грађана Хрватске“.

„Браниоцима се ускраћује право да пред тијелима Хрватске изнесу своју одбрану и да путем сарадње са тијелима у Србији дође до одустајања од неоснованих оптужница. Оптужнице из Србије биће нетранспарентне за хрватски правни систем и браниоце и непознат број наших грађана биће изложен могућности хапшења у иностранству“, рекао је Јосиповић.

Према његовим ријечима, престанак сарадње са Србијом отежаће кажњавање особа одговорних за ратне злочине у Хрватској пред судовима у Србији.

„С обзиром на то да се законом ограничавају основна права грађана, посебно право на одбрану, те да се утврђује нова надлежност министра правосуђа као државног тијела, за прихватање закона била је потребна натполовична већина гласова свих заступника. Закон при гласању није имао такву већину. Упитно је овлаштење министра да доноси одлуке којима се онемогућава правосуђе да проводи радње из своје надлежности“, каже Јосиповић.

Закон је, како је навео Јосиповић, у супротности са међународним уговорима којима се уређује међународна правна помоћ Хрватске и Србије, чиме се крши Устав Хрватске.

Сабор Хрватске данас је већином гласова усвојио Закон о ништавости српских оптужница и Декларацију о неким питањима сарадње правосудних тијела Хрватске и Србије, у којој се наводи да је Србија повриједила хрватски суверенитет.

Србија се у том тексту позива на склапање међудржавног уговора којим би се, у складу с међународним правом, уредила питања надлежности за ратне злочине, злочине против човјечности и за геноцид.

Влада Хрватске иницирала је доношења закона о ништавости оптужница ЈНА и СФРЈ због посљедњих оптужница против 44 хрватска држављана, укључујући и неколико ратних руководилаца, за ратне злочине и геноцид на подручју Вуковара 1991. године.

Извор: СРНА

Ostavi poruku