Општи утисак непосредно након посјете Милорада Додика, предсједника РС, Вашингтону јесте снага и одлучност Додика да заступа интересе РС на ефективан начин који није нужно и у сваком тренутку у хармонији са ставовима Стејт департмента, али који изазива поштовање и најозбиљније узимање у разматрање његовог мишљења.

Постизборна ситуација у БиХ, потешкоће у формирању Савјета министара БиХ и ставови у вези са ситуацијом на Косову највише су доминирали и привлачили пажњу америчких саговорника са којима се сусрео Додик.

Велику пажњу саговорника са којима се сусрео Додик привлачили су и ставови РС по питању признавања палестинске државе с обзиром на то да је БиХ нестална чланица Савјета безбједности УН-а, гдје је ово питање на дневном реду.

Предсједник РС у свим приликама истакао је своју подршку српском народу на Косову и Метохији и њиховим мирним протестима за очување легитимних права српског народа.

„Додик ужива велики ниво поштовања у Вашингтону иако се његови ставови често налазе у сукобу са неким америчким ставовима о БиХ, а у посљедње вријеме и са Косовом. Ипак он показује добру вољу и спремност да разговара о свим темама, а посвећен је проналажењу рјешења за сва отворена питања“, казао је Џо Грибоски, предсједавајући Радне групе за развој и хуманитарну помоћ у Стејт департменту.

Додик је учествовао и на округлом столу на Универзитету „Џонс Хопкинс“, једној од најугледнијих установа за изучавање спољне политике, на којем је говорио на тему постојећих изазвова у БиХ, након чега су услиједила бројна питања професора и студената добро упућених у проблеме БиХ и Балкана.

Додик је том приликом истакао да је успостављање мира у БиХ један од највећих успјеха међународне заједнице, те да је кључ тог успјеха Дејтонски споразум.

Говорећи о тренутној кризи Додик је рекао да је она узрокована чињеницом да Дејтонски споразум није поштован и да су неке стране у међународној заједници од самог почетка имале намјеру да га промијене.

Предсједник РС студентима и професорима је рекао да постоје три концепције за будућност БиХ.

„Једна од њих је централизација, која није реална опција, друга је да БиХ буде високо децентрализована држава, што је најреалнија опција, и трећа опција је дисолуција БиХ, што није наша жеља и што је табу тема за политичаре у БиХ, али то не значи да то није реална алтернатива“, рекао је Додик.

Одговарајући на питање о писму које му је упутио Бакир Изетбеговић, члан Предсједништва БиХ, Додик је рекао да Изетбеговић није показао добру вољу за рјешавање проблема и да он нема проблем са Бакиром, а нарочито са бошњачким народом.

„Моје неслагање са Изетбеговићем везано је искључиво за његову и политику коју воде њему слични, а који покушавају да своју визију БиХ наметну свим грађанима у БиХ“, казао је Додик.

Говорећи о ситуацији на Косову предсједник РС рекао је да подржава Србе и да садашња међународна политика и интервенција није неутрална.

Обрад Кесић, аналитичар из Вашингтона, рекао је да је Додик у Вашингтону наступио државнички те да је за разлику од многих српских политичара говорио искрено макар се то косило и са ставовима САД.

„Многи српски политичари долазе у Вашингтон и не успијевају да изграде искрене односе са америчким званичницима, јер приликом посјете само саопштавају оно што процијене да би њихови саговорници вољели да чују. Додик је наступио државнички баш због тога што се не уздржава и говори искрено па макар се то косило и са ставовима САД“, казао је Кесић.

Он је истакао да је Додик успио да разјасни многа питања у вези са тренутном ситуацијом у БиХ, а оно што је најважније, успио је да разбије стереотипе у Вашингтону који указују на то да је највећи проблем у БиХ неефикасност власти због превеликих надлежности ентитета.

„На врло аргументован начин демонстрирао је да је садашња политичка криза резултат наметања нелегалних одлука од стране високих представника међународне заједнице и недостатка добре воље међу неким лидерима у Сарајеву“, казао је Кесић.

Подсјећамо, Додик је током свог боравка у Вашингтону разговарао са Филипом Рикером, замјеником помоћника државног секретара, а имао је прилике да изнесе своје ставове пред Савјетом за националну безбједност.

Поред тога, Додик се састао и са члановима сенатског Комитета за међународне односе Џином Шахином и Ричардом Лагаром, као и са републиканским сенатором Џоном Бузманом и конгресменом Робертом Адерхолтом.

Уз ове сусрете Додик је у сједишту Организације професионалаца у међународним односима приредио пријем на коме је имао прилику да настави разговоре са представницима Стејт департмента, УСАИД-а и других државних институција. Пријему су присуствовали и Митар Кујунџић, амбасадор БиХ у САД, те бројне званице из свијета дипломатије.

Том приликом Додик је указао на напоре које је РС уложила како би побољшала пословни амбијент, нарочито за стране инвестиције. Такође присутне је упознао са потенцијалима РС и позвао америчке компаније и пословне људе да улажу у РС.

Додик посјету САД наставља у Чикагу, гдје ће се током викенда састати са припадницима бројне српске заједнице и свештенством Српске православне цркве, као и са пословном заједницом. Након Чикага, предсједник РС путује у Њујорк, у коме га, осим сусрета са њујоршком српском заједницом и пословним људима, очекује предавање на престижном Колумбија универзитету.

„Алкал секјурити“ би улагао у РС

Осим за политичке разговоре, предсједник РС је посјету Вашингтону искористио и за састанке са пословним људима, које је информисао о могућностима улагања у РС, за коју је рекао да има веома повољну климу за инвестирање.

Велико интересовање за улагање у пројекте безбједности показала је компанија „Алкал секјурити“, која има годишњи обрт већи од милијарду КМ.

Симран Штулпнагел, менаџер за стратешки развој „Алкал секјуритија“, рекао је да је његова компанија озбиљно заинтересована за неколико пројеката и да је већ донио одлуку да у најкраћем року размотри прилике у РС.

„У овој фази прикупљамо информације и очекујемо да ће неки од водећих менаџера компаније у блиској будућности посјетити Бањалуку и почети озбиљне разговоре са представницима власти у РС“, казао је Штулпнагел.

Повратак на дејтонски изворни баланс

Милорад Додик, предсједник РС, изјавио је да је суштински разлог што није формирана власт на нивоу државе постојање више концепата у БиХ и истакао да дејтонски концепт, за који се он залаже, предвиђа баланс, ротацију и равноправну заступљеност народа. Он је изјавио за “Глас Америке“ током посјете САД да је за БиХ најбоље рјешење да се врати на дејтонски изворни баланс.

„Онда бисмо знали да Хрвати могу да предложе своје представнике, ми Срби своје, а Бошњаци своје. И не би било експеримената. Овако смо сви у фази неког експеримента који можда звучи примамљиво некима у Европи, али он је неостварљив у БиХ, гдје постоје реални односи између три конститутивна народа и два ентитета“, истакао је Додик. Према његовим ријечима, формирање власти је било лако завршавано у свим претходним случајевима, док се није појавила политика која подразумијева жељу да једна политичка партија буде представничка и за више од једног народа, без обзира на то што за њу гласа искључиво, рецимо, бошњачки народ.

Ostavi poruku