Бивши генерални секретар УН Јасуши Акаши оцијенио је данас да ће бити тешко пронаћи компромис између жеље Косова да постане независна држава и настојања Србије да задржи ту територију која је дио „сјајне и дуге српске традиције“.

„Међутим, многе земље у свијету прилагодиле су се територијалним измјенама. На крају Другог свјетског рата Јапан је изгубио 35 одсто своје територије; изгубио је Кореју, Тајван и Сахалин. А опет, Јапан је послије рата израстао у другу економију свијета. У овом свијету, који је дубоко међузависан, не морате увијек да имате велику територију. Да бисте напредовали, морате да буде јаки“, рекао је Акаши.

Сви у свијету морају да се прилагођавају промјенама, а не да „са жаљењем гледају у прошлост“, рекао је Акаши у Милочеру, гдје присуствује скупу „Нови Балкан и проширење ЕУ“, у организацији Европског центра за мир и развој.

На питање да ли је то заправо савјет Србији да се одрекне суверенитета над Косовом, бивши генерални секретар УН је одговорио одречно.

„Не, само кажем да се ситуација у свијету и ситуација у региону непрестано мијења. Неке ствари које се дешавају иду вам на руку, а неке не. Оно за шта данас мислите да не ради у вашу корист, сутра може почети да ради вама на руку, и обрнуто“, рекао је Акаши.

Према његовим ријечима, због тога се не смије самосажаљевати, већ бити оптимисти и радити са сусједима на мирном рјешавању проблема.

„Неки од ваших сусједа неће бити спремни на договор, али ако ви то јесте, можда и они постану кооперативни“, рекао је он.

Бивши генерални секретар УН је навео да је „срећан што се вратио на западни Балкан, који је сада у миру“.

„Можда имате различите размирице са сусједима, али барем не ратујете међусобно. Ратовање је погубно по све стране. Иако мислите да се борите из праведних разлога, заправо рањавате и убијате недужне људе. Такође, уништавате и своје економије. Зато мислим да све неспоразуме морате рјешавати без употребе насиља“, рекао је он.

Акаши је навео да је срећан што види да цијели регион напредује ка чланству у ЕУ.

Извор: БЕТА

Ostavi poruku