Otvoreno pismo Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, u kojem poručuje da će bh. patriote braniti BiH, predstavlja nepotrebno dizanje tenzija i poziv na rat, smatraju političari i zvaničnici u RS.

Takođe, u RS traže i reakciju međunarodne zajednice zato što, kako su naveli, pismo poziva na rat i produbljivanje mržnje među narodima u BiH.

Osim što je poslao pismo, Izetbegović je juče poručio da će BiH ponovo pokrenuti tužbu protiv Srbije radi genocida, kad prikupe nove dokaze.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je danas da bi bošnjačka politička elita mora najprije da „počisti stvari u svojoj kući“.

„U pismu je niz netačnih konstatacija i ono je politički vrlo jednostrano i ne priliči čovjeku koji obavlja najvišu državnu funkciju. Dok je u RS pitanje ratnih zločina davno otvoreno i nije više tabu tema, bošnjačka politička elita nikad nije raščistila s ogromnim problemima i nasljeđem iz rata, koje je političke, terorističke i kriminalne prirode“, poručio je Radojičić.

Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD-a, izjavio je da Izetbegović ne može da prijeti Srbima u BiH, naročito ne da „svojata ono što je u ratu izgubio i što su velike sile međunarodnim ugovorom uknjižile kao srpsku zemlju i vlasništvo RS“.

„Vodeći takvu politiku prijetnje i okupacije srpske zemlje i RS, propalom srpskom politikom poznatom pod geslom ‘tamo gdje su srpski grobovi, tamo je srpska zemlja’, Izetbegović će živ dočekati raspad i njegove zemlje i njegove ‘patriotske ideje'“, rekao je Vasić.

Savez logoraša RS osudio je Izetbegovićevo pismo poručivši mu da „svojom prljavom politikom nikada neće ostvariti unitarnu BiH po sistemu ‘jedan čovjek – jedan glas'“.

„Izetbegović bi da uruši i totalno uništi RS, pa priziva ‘patriote’ koje su u minulom ratu na najsvirepiji način klale, ponižavale i ubijale Srbe, da mu pomognu u suludoj ideji da se konačno ostvari nedosanjani san njegovog oca“, rekao je Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS, istakao je da bi međunarodna zajednica trebalo hitno da reaguje na pismo.

„Krajnje je vrijeme da se međunarodna zajednica izjasni o Izetbegovićevom pismu, jer je uvijek znala da reaguje na izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na najave o referendumu, dok se u ovom pismu otvoreno priziva novi rat“, rekao je Mitrović.

Petar Đokić, lider SP-a, naveo je da je očigledno da Izetbegović želi da vlada cijelom BiH.

„Izetbegović bespotrebno stvara tenzije i udaljava i narod i političke lidere u zemlji. Srbi žele da potpuno slobodno žive u ovoj zemlji i Izetbegović im to pravo ne može oduzeti“, poručio je Đokić.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu da će podnijeti novu tužbu za genocid, Petar Kunić, član DNS-a, rekao je da je to od njega i očekivao.

„Ja sam očekivao da će prije ili kasnije neko od bošnjačkih političara pokrenuti to pitanje. Jedino što ću reći o tome je da me to uopšte ne iznenađuje s obzirom na srbijanski vrh i kako se ponašaju u zadnje vrijeme“, rekao je Kunić.

Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS-a, komentarišući i pismo i tužbu, rekla je da se Izetbegović ne razlikuje od Harisa Silajdžića, bivšeg člana Predsjedništva BiH.

„Sve što smo juče gledali sa Harisom Silajdžićem, danas gledamo sa Bakirom Izetbegovićem. Predsjednik Dodik vrlo vješto baca udice, a somovi se na njih hvataju“, rekla je Pandurevićeva.

Što se tiče reakcija izvan RS, Sulejman Tihić, predsjednik SDA, kazao je da BiH treba da otvori razgovore sa susjedima o konkretnim pitanjima, dok je aktuelizovanje tužbe BiH protiv Srbije i pravno i političko pitanje.

„Tužba BiH protiv Srbije je i političko i pravno pitanje, pa to tako treba i posmatrati. Mislim da je vrijeme da se okrenemo razgovorima unutar BiH i konkretnim stvarima, da rješavamo tehničke probleme. Treba da se okrenemo i konkretnim problemima i otvorimo razgovore sa susjedima po pitanjima granica, korištenja prirodnih potencijala od Buškog jezera do Drine, a tužba i druga slična pitanja su nešto sasvim drugo“, rekao je Tihić.

U vezi s otvorenim pismom koje je Izetbegović uputio Dodiku, Tihić kaže da je i sam reagovao na izjave predsjednika RS koje su uvredljive za Bošnjake i tiču se identiteta ovog naroda, što nije prihvatljivo i ne doprinosi poboljšanju atmosfere u BiH.

Sabrija Pojskić, pravni ekspert SDP-a, rekao nam je danas da nije čitao pismo niti je vidio Izetbegovićevu izjavu za tužbu, pa je rekao da to ne može ni komentarisati.

U HDZ BiH rekli su nam da je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, želio da komentariše ovo pismo, ali zbog obaveza danas nije stigao da se upozna s njim.

„Predsjednik će se o tome oglasiti narednih dana i vrlo rado će dati svoj komentar“, rekli su nam iz HDZ BiH.

Zamolili smo i za komentar OHR-a, ali do zaključenja „Nezavisnih“ nismo dobili odgovor.

Izetbegović: Upozoravam na vrijeme

BiH će biti i nju ima ko da brani, poručio je i danas Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, i pojasnio da u otvorenom pismu nije mislio da poziva na sukobe, nego da upozori na vrijeme.

„Možda Dodik nije svjestan šta je sve kazao i do čega sve može dovesti to što je on kazao. Ni za koga dobro nije to što on radi. Ali, može nas dovesti do jedne agonije. Želim ga na vrijeme upozoriti i pozvati da se svom energijom, koju on neosporno posjeduje, stavi na stranu pozitivnih snaga i poguramo ovu zemlju“, rekao je Izetbegović.

Ostavi poruku