Predsjednik Srbije Boris Tadić zatražio je jutros od Kfora i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih lidera Srba na sjeveru Kosova da odlučuju isključivo u interesu građana, a ne prema interesu njihovih stranačkih šefova, saopšteno je iz Predsjedništva.

„Zahtijevam od Kfora i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih lidera da donose odluke koje se tiču isključivo vitalnih interesa građana i doprinose očuvanju našeg naroda na Kosovu, a ne interesima njihovih stranačkih šefova koji i ovo pitanje dnevno politički instrumentaliziju u svrhu nekih budućih izbora“, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Srbije je istakao da „građani ni po koju cijenu ne smiju pribjeći nasilnim reakcijama, jer one vode u sunovrat“.

U saopštenju se kaže da država Srbija zahtijeva od svih činilaca striktno poštovanje rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i Plan u šest tačaka generalnog sekretara UN, koji definišu statusnu neutralnost međunarodnih institucija na Kosovu.

Tadić je naveo i da je potrebno obezbijediti nesmetano logističko snabdijevanje međunarodnih misija.

Kfor je rano jutros, nešto prije šest časova uklonio jedan od tri kamiona na sporednom putu u Jagnjenici, nedaleko od glavne barikade u selu Zupče na pravacu za Branjak.

Pripadnici Kfora su sa više destina vozila tokom noći krenuli iz baze u Novom Selu kod Vučitrna prema Ibarskom Kolašnu i administrativnom prelazu Brnjak.

Izvor: BETA

Ostavi poruku