Премијер Русије Владимир Путин изјавио је да би Евроазијска унија, која би обухватала бивше државе Совјетског Савеза, могла бити формирана 2015. године.

„Тек око 2015. године можемо приступити реализацији идеје о стварању Евроазијске уније, ако наставимо да радимо енергично као и до сада. То је питање будућности“, рекао је јуче Путин, пренио је лист „Вол стрит журнал“.

Путин је почетком мјесеца позвао на оснивање Евроазијске уније која би била изграђена на основама постојеће Царинске уније, трговинске групе коју чине Русија, Бјелорусија и Казахстан.

Шефови влада те три државе су у сриједу разматрали декларацију о оснивању Евроазијске уније, а Путин је рекао да очекује да декларација буде потписана у децембру.

Москва жели да оснивањем такве уније ојача економске односе међу бившим совјетским републикама.

Путин је почетком октобра у чланку у једном руском листу позвао и друге државе да се придруже Евроазијској унији, чији је циљ боља координација економских и монетарних политика држава чланица.

Изградња такве заједнице не представља поновно стварање СССР-а, него повезивање Европе и азијско-пацифичког региона, рекао је Путин.

Премијери Русије, Украјине и још шест бивших совјетских република (Бјелорусија, Казахстан, Јерменија, Киргизија, Молдавија и Таџикистан) потписали су у уторак споразум о оснивању зоне слободне трговине, који би могао да ступи на снагу од јануара 2012, уколико га ратификују парламенти земаља потписница.

Ostavi poruku