Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је данас у Вашингтону, током сусрета са замјеником помоћника државног секретара САД Филипом Рикером, да је Република Српска посвећена очувању мира, стабилности и Дејтонског мировног споразума и да је опредијељена за европске интергације, које не угрожавају њен статус и овлашћења.

Додик је упознао помоћника државног секретара САД са политичком и економском ситуацијом у Републици Српској и ставовима њених представника у погледу рјешавања отворених питања у БиХ, саопштено је из кабинета предсједника Републике Српске.

Предсједник Додик рекао је да Српска има конструктиван приступ у погледу испуњавања обавеза које се тичу даљег напретка на путу ка ЕУ, а односе се на законе о попису становништва и систему државне помоћи, као и имплементацију одлуке Суда за људска права у Стразбуру у предмету „Сејдић и Финци“.

На састанку је било ријечи и о рјешавању питања војне имовине, а Додик је истакао да је то вјештачки наметнут проблем и да она имовина, која је потребна Оружаним снагама БиХ, треба да им буде дата на коришћење, а када за то престане потреба требало би да буде враћена ентитетима, односно локалним заједницама у којима се налази.

Предсједник Додик указао је да је потребно увести рационалност у погледу буџета и финансирања институција БиХ, у складу са ситуацијом узрокованом свјетском економском и финансијском кризом.

Током разговора било је ријечи и о израелско-палестинским односима, а предсједник Додик поновио је став да се Република Српска залаже за мирно рјешавање проблема, на приципима договора и консензуса, који ће уважити интересе обје стране.

Предсједник Републике Српске разговарао је данас и са конгресменом Робертом Аделхортом, са којим је размијенио мишљења о актуелним питањима у БиХ и региону.

Извор: СРНА

Ostavi poruku