Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas u Vašingtonu, tokom susreta sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Filipom Rikerom, da je Republika Srpska posvećena očuvanju mira, stabilnosti i Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je opredijeljena za evropske intergacije, koje ne ugrožavaju njen status i ovlašćenja.

Dodik je upoznao pomoćnika državnog sekretara SAD sa političkom i ekonomskom situacijom u Republici Srpskoj i stavovima njenih predstavnika u pogledu rješavanja otvorenih pitanja u BiH, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Predsjednik Dodik rekao je da Srpska ima konstruktivan pristup u pogledu ispunjavanja obaveza koje se tiču daljeg napretka na putu ka EU, a odnose se na zakone o popisu stanovništva i sistemu državne pomoći, kao i implementaciju odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu „Sejdić i Finci“.

Na sastanku je bilo riječi i o rješavanju pitanja vojne imovine, a Dodik je istakao da je to vještački nametnut problem i da ona imovina, koja je potrebna Oružanim snagama BiH, treba da im bude data na korišćenje, a kada za to prestane potreba trebalo bi da bude vraćena entitetima, odnosno lokalnim zajednicama u kojima se nalazi.

Predsjednik Dodik ukazao je da je potrebno uvesti racionalnost u pogledu budžeta i finansiranja institucija BiH, u skladu sa situacijom uzrokovanom svjetskom ekonomskom i finansijskom krizom.

Tokom razgovora bilo je riječi i o izraelsko-palestinskim odnosima, a predsjednik Dodik ponovio je stav da se Republika Srpska zalaže za mirno rješavanje problema, na pricipima dogovora i konsenzusa, koji će uvažiti interese obje strane.

Predsjednik Republike Srpske razgovarao je danas i sa kongresmenom Robertom Adelhortom, sa kojim je razmijenio mišljenja o aktuelnim pitanjima u BiH i regionu.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku