Milorad Dodik, predsjednik RS, otputovao je u utorak u višednevnu posjetu SAD.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika RS, tokom posjete planirani su susreti sa zvaničnicima američkog Stejt departmenta u Vašingtonu, Vladinih agencija, nevladinim organizacijama i predstavnicima poslovne i akademske zajednice.

„Predsjednik Republike imaće više bilateralnih sastanaka sa članovima srpsko-američkih udruženja, predstavnicima srpskih udruženja i Srpske pravoslavne crkve u SAD“, navodi se u saopštenju.

Osim toga, planirano je i da Dodik održi predavanje na Kolumbija univerzitetu u Njujorku.

Kako smo saznali iz diplomatskih izvora, SAD su nestrpljive da vide formiranje Savjeta ministara. Kako nam je rečeno, SAD gledaju pozitivno na Dodikov angažman, posebno tokom razgovora u Brčkom, kada je pokazao spremnost na određene ustupke kako bi BiH dobila novi savjet ministara. Najveća kritika SAD u ovom trenutku, kako smo saznali, uperena je prema sarajevskim partijama i strankama sa hrvatskim predznakom, za koje SAD procjenjuju da nisu pokazale dovoljno spremnosti da se prevaziđu razmimoilaženja i formiraju Savjeta ministara.

Naime, SAD su zabrinute da bi integracije BiH u NATO mogle ozbiljno biti dovedene u pitanje ako se do kraja godine ne formira vlast na nivou BiH.

Miloš Šolaja, predsjednik Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke, komentariše da je dobro što Dodik odlazi u Ameriku, te ističe da je to uvijek dobar način da se u samom Vašingtonu sagovornicima objasne vlastiti stavovi.

O efektima posjete, kaže, moći će se više reći nakon njegovog povratka. Po njegovom mišljenju, bitno je što se Dodik odlučio na komunikciju sa svim važnijim svjetskim centrima moći, odnosno da nastoji održati dobru komunikaciju i sa EU, Rusijom i drugim faktorima.

„Veoma je mudra odluka predsjednika Dodika da se radi na svim frontovima. Ako neki misle da će se stvari riješiti samo odlaskom u Rusiju, varaju se. Treba voditi računa i šta se radi sa druge strane okeana i to u centru koji je ipak i dalje najmoćniji u međunarodnim relacijama, bez obzira na emocije, koje su kod nas dosta prisutne“, zaključio je Šolaja.

Ostavi poruku