Припадници Кфора нису данас покушали да пробију барикаде, иако су возилима дошли до блокада код Јагњенице. Кфор чека исход сутрашње седнице и поручује да је одлучан да предузме акције, ако се Срби не договоре да склоне барикаде.

  • 19.15 – Кфор одлучан да предузме акцију ако Срби сутра не донесу одлуку о уклањању блокада, саопштено је из те војне мисије.
  • 15.00 – Неуспешни преговори представника Кфора и Срба на мосту у Косовској Митровици. Срби поручили да неће пропустити Кфор да прође док се не одржи заједничка седница четири скупштине општине. После преговора, Кфор се вратио у базу.
  • 12.53 – Кфор данас „тестирао слободу кретања“, рекао портпарол те организације Уве Мовицки.
  • 12.00 – Завршен састанак Славише Ристића и Клауса Глаба. Договор је да се Кфор врати у базу и сачека сутрашњу седницу четири скупштине општина на северу Косова.

Конвој Кфора који је кренуо ка прелазима на северу Косова, вратио се у базу у Новом Селу и одустао од покушаја да снабде војнике на Јарињу и Брњаку док се не заврши седница скупштина општина са севера Косова, која је заказана за сутра.

Припадници Кфора дошли су данас до барикада у селу Јагњеница, које се налази на путу између Косовске Митровице и Зубиног Потока.

Уследио је разговор председника Општине Зубин Поток Славише Ристића и потпуковника Кфора Клауса Глаба, после чега су се припадници Кфора вратили у базу.

Глаб је председнику Ристићу пренео да је добио команду из Кфора да покуша да дође до војника на административним прелазима Јариње и Брњак. Међутим, официр Кфора каже да нису имали намеру да то ураде силом и да су се зато зауставили на барикадама.

Постигнут је договор да се конвој Кфора врати у базу и сачека заједничку седницу одборника скупштина све четири општине на северу Косова, која ће бити одржана сутра у Зубином Потоку.

Представници Срба са севера Косова договорили су вечерас, на састанку у Звечану, закључке које ће изнети на сутрашњем састанку.

Одборници и представници локалних Срба сутра би требало да размотре могућност да се војницима Кфора омогући пролаз, али само за превоз намирница својим трупама на северу Космета, јавља репортер РТС-а. То значи да ће превоз хране бити могућ само преко одређених барикада, као што је барикада у Јагњеници.

Срби ће затражити од Кфора да не асистира Еулексу у превожењу косовских цариника на прелазе на северу, као и да спречи упад јединице РОСУ на север Косова.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић рекао је да акција Кфора неће бити док се не заврши састанак.

„Неће бити никаквих акција Кфора ни данас, ни сутра док траје седница. Представници локалних власти желе у миру без притисака да разговарају и на тај начин пронађу решење“, рекао је Ристић новинарима окупљеним код барикаде.

Ристић је Глабу пренео став да ниједан појединац не може сам да донесе одлуку о пропуштању конвоја за снабдевање војника на прелазима Јариње и Брњак, већ да то морају да ураде представници народа.

„Сутра ћемо знати како ће даља сарадња са Кфором изгледати. Одлука ће бити донета у интересу свих нас“, рекао је Ристић.

На барикади у Јагњеници био је окупљен велики број грађана, а барикада је додатно ојачана са још два камиона пуна земље. Барикаде су додатно ојачане и у осталим местима на северу Косова.

Конвој Кфора кренуо је касније поподне ка барикади код Дудиног крша, на путу за Лепосавић, али се убрзо вратио у Приштину.

Возила Кфора кренула су око 10 часова из Новог Села, преко Вучитрна, Косовске Митровице, алтернативног пута кроз Кошутово, места Чабре и дошли до Јагњенице.

Пут Зубин Поток – Косовска Митровица је после сат времена, колико су преговори трајали, деблокиран, а грађани су се разишли док барикаде и даље чува мањи број оних који дежурају.

Ostavi poruku