Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović optužio je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je odgovoran za „jednu od najdubljih kriza u BiH od Dejtona do danas“ i zaprijetio da će, kako je naveo, „sto posto patriote“ braniti cjelovitost BiH u svakom trenutku.

Izetbegović je u otvorenom pismu predsjedniku RS odbacio ankete prema kojima 88 odsto građana Srpske ne želi da živi u BiH, upozorivši da „nikada Srebrenica, Bratunac, Kozarac, Brčko, Višegrad, Foča, Trebinje i sva ostala mjesta stradanja Bošnjaka neće biti van teritorije BiH“, te da „nijedan narod, pa ni Srbi, nema pravo odlučivati o vlastitoj sudbini ignorišući prava drugih naroda“.

Reagujući na intervju koji je Dodik nedavno dao za ruski servis Radija „Slobodna Evropa“, Izetbegović je naveo da „Bošnjaci, kao i Srbi i Hrvati, imaju pravo na svaku stopu BiH, a naročito u onim mjestima i dijelovima gdje su bili žrtve progona, nasilja i genocida“, te da im „to pravo daje njihova istorijska ukorijenjenost i garantuje Ustav BiH, a ne volja i hirovi prolaznih političkih lidera“.

„Vaša isključiva politika dovela je BiH u jednu od najdubljih kriza od Dejtona do danas. Reformski procesi su blokirani, zemlja zaostaje na evropskom putu za cijelim regionom, dizanjem međunacionalnih tenzija zaustavlja se proces pomirenja“, tvrdi Izetbegović u pismu Dodiku, optužujući ga da on svojom politkom gura Hrvate u, kako je ocijenio, „nepotrebnu i neostvarivu avanturu stvaranja trećeg entiteta“.

On smatra da su Dodikove ocjene o situaciji u BiH zasnovane na „neosnovanim i proizvoljnim tvrdnjama i da ne doprinose atmosferi pomirenja, međusobnog uvažavanja i razvoja demokratskih odnosa u BiH“.

Izetbegović navodi da „Bošnjaci imaju svoju višestoljetnu istoriju, svoj bosanski jezik i svoju državu BiH, koju baštine sa Srbima i Hrvatima, kao konstitutivnim i ravnopravnim narodima i građanima“, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku