Главни муфтија Исламске заједнице у Србији (ИЗ) Мумаер Зукорлић изјавио је данас да су му јединство и будућност ИЗ важнији од позиције, наводи портал Санџак прес.

Интернет портал који се сматра блиским ИЗ на чијем је Зукорлић челу тврди да је Зукорлић у краткој изјави оцијенио да најављени споразум о јединству исламских заједница неће угрозити значај његовог дјеловања у раду ове верске заједнице.

„Јединство и будућност Исламске заједнице важнији су ми од позиције. Вера и просвета су мој животни пут коме ћу остати доследан без обзира на своју формалну позицију“, рекао је Зукорлић.

Како се додаје, Зукорлић је изразио спремност да челну функцију препусти неком ко може успјешно да обавља ту функцију.

„Са задовољством пратим понашање медија ових дана који само потврђују колико је ко био умешан у агресију на Исламску заједницу. Верујем да ће се након потписивања овог споразума многи застидети због онога што су говорили и писали протеклих дана“, преноси портал.

Ријасет ИЗ у БиХ саопштио је данас на својој званичној интернет презентацији да ће детаљи споразума између ИЗ Турске, Србије и БиХ бити „ускоро“ познати.

„Међутим, обзнањивање чињенице да се воде разговори о поврату духовног јединства Исламске заједнице на видјело је избацило велику нервозу код медијских и обавјештајних кругова у Београду и њихових експозитура по Босни и Херцеговини, што показује дубоку инволвираност обавјештајних прстију у диригирано раслојавање и осмишљавање раздора унутар Исламске заједнице у Србији па и шире“, наводи се у саопштењу Ријасета.

Додаје се и оцјена да „медијска и обавештајна нервоза“ показује да Београду није важан Санџак колико му је важно Сарајево.

„Није му (Београду) важно ко ће бити главни муфтија у Санџаку, него му је важније да има свог реису-л-улему у Сарајеву, који ће, у најмању руку, ометати муслимане Бошњаке у њиховом настојању да живе слободно и поносно у својој вјери и домовини. Све ово говори да је намјера Београда била да овлада Исламском заједницом не у Санџаку и Србији, већ у Сарајеву и у Босни и Херцеговини и у ту сврху су упрегнути многи локални и регионални ресурси“, каже се у саопштењу Службе за односе с јавношћу Ријасета Исламске заједнице у БиХ.

Исламску заједницу Србије предводи реис Адем Зилкић, а Исламску заједницу у Србији муфтија Муамер Зукорлић, који признаје врховну надлежност Ријасета у БиХ. Сукоби две заједнице су чести од 2007. године када је формиран Ријасет Исламске заједнице Србије.

Извор: БЕТА

Ostavi poruku