Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZ) Mumaer Zukorlić izjavio je danas da su mu jedinstvo i budućnost IZ važniji od pozicije, navodi portal Sandžak pres.

Internet portal koji se smatra bliskim IZ na čijem je Zukorlić čelu tvrdi da je Zukorlić u kratkoj izjavi ocijenio da najavljeni sporazum o jedinstvu islamskih zajednica neće ugroziti značaj njegovog djelovanja u radu ove verske zajednice.

„Jedinstvo i budućnost Islamske zajednice važniji su mi od pozicije. Vera i prosveta su moj životni put kome ću ostati dosledan bez obzira na svoju formalnu poziciju“, rekao je Zukorlić.

Kako se dodaje, Zukorlić je izrazio spremnost da čelnu funkciju prepusti nekom ko može uspješno da obavlja tu funkciju.

„Sa zadovoljstvom pratim ponašanje medija ovih dana koji samo potvrđuju koliko je ko bio umešan u agresiju na Islamsku zajednicu. Verujem da će se nakon potpisivanja ovog sporazuma mnogi zastideti zbog onoga što su govorili i pisali proteklih dana“, prenosi portal.

Rijaset IZ u BiH saopštio je danas na svojoj zvaničnoj internet prezentaciji da će detalji sporazuma između IZ Turske, Srbije i BiH biti „uskoro“ poznati.

„Međutim, obznanjivanje činjenice da se vode razgovori o povratu duhovnog jedinstva Islamske zajednice na vidjelo je izbacilo veliku nervozu kod medijskih i obavještajnih krugova u Beogradu i njihovih ekspozitura po Bosni i Hercegovini, što pokazuje duboku involviranost obavještajnih prstiju u dirigirano raslojavanje i osmišljavanje razdora unutar Islamske zajednice u Srbiji pa i šire“, navodi se u saopštenju Rijaseta.

Dodaje se i ocjena da „medijska i obaveštajna nervoza“ pokazuje da Beogradu nije važan Sandžak koliko mu je važno Sarajevo.

„Nije mu (Beogradu) važno ko će biti glavni muftija u Sandžaku, nego mu je važnije da ima svog reisu-l-ulemu u Sarajevu, koji će, u najmanju ruku, ometati muslimane Bošnjake u njihovom nastojanju da žive slobodno i ponosno u svojoj vjeri i domovini. Sve ovo govori da je namjera Beograda bila da ovlada Islamskom zajednicom ne u Sandžaku i Srbiji, već u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini i u tu svrhu su upregnuti mnogi lokalni i regionalni resursi“, kaže se u saopštenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Islamsku zajednicu Srbije predvodi reis Adem Zilkić, a Islamsku zajednicu u Srbiji muftija Muamer Zukorlić, koji priznaje vrhovnu nadležnost Rijaseta u BiH. Sukobi dve zajednice su česti od 2007. godine kada je formiran Rijaset Islamske zajednice Srbije.

Izvor: BETA

Ostavi poruku