Velikosrpski nacionalizam koji se produkuje iz Beograda putem medija, prosrpske opozicije i Srpske pravoslavne crkve i dalje ugrožava Crnu Goru, izjavio je predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić poslije razgovora sa hrvatskim kolegom Lukom Bebićem.

Nisam rekao ništa novo jer taj problem postoji već 130 godina, ako ne i duže, kazao je Krovokapić, ističući da je u zvaničnim dokumentima Vlade Srbije ali i ostalih srpskih institucija „i dalje prisutan velikodržavni koncept“, koji ne gleda blagonaklono na crnogorsku nezavisnost.

Krivokapić je novinarima, nakon susreta sa predsjednikom hrvatskog Sabora Lukom Bebićem, kazao da Beograd „svoje nacionalističke ciljeve prema Crnoj Gori, sada želi da ostvari preko medija, prosrpske opozicije i Srpske pravoslavne crkve“.

Crnogorska opozicija sjedi u savjetu predsjednika Srbije, a prisutna je i u savjetu za nacionalne manjine. Sve su to činjenice. To treba konstatovati i prema njima voditi politiku odbrane državnih interesa Crne Gore, rekao je on.

Bebić je kazao da je Hrvatska u prošlosti imala „ratni sukob sa Srbijom“, ali da Zagreb želi da ima dobre odnose sa Beogradom.

Mi dešavanja tokom rata nećemo niti smijemo da zaboravimo. Ali, nećemo ni živjeti u prošlosti, već ćemo težiti da gradimo odnose na načelima uzajamnog poštovanja, naveo je on.

Bebić smatra da hrvatska manjina u Srbiji i srpska u Hrvatskoj treba da budu mostovi povezivanja dva naroda, a ne uzročnici problema.

„Mi podržavamo put Srbije u Evropskoj uniji, uz međusobno poštovanje“, kazao je predsjednik hrvatskog Sabora.

Ostavi poruku