Najavljena akcija Kfora o uklanjanju barikada na putevima po sjeveru Kosova odgođena je do sutra ujutro, javio je izvještač Srne.

Komandant Kfora Erhard Drevs ponovio je da Kfor neće odustati od uklanjanja barikada da bi vojnike na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i u vojnoj bazi „Notinghil“ drumskim putevima snabdijevao hranom i drugim potrepštinama.

On je izrazio nadu da će Srbi do ujutro ukloniti barikade jer je Kfor u mandatu da na cijeloj teritoriji Kosova obezbijedi slobodu kretanja.

Noć na sjeveru Kosova protekla je mirno. Srbi su noć proveli na svih 16 barikada. Nijedna barikada nije uklonjena, niti će biti, potvrđeno je Srni u srpskim izvorima na sjeveru pokrajine.

Ostavlja se mogućnost da Kfor prihvati realnost i shvati da Srbi ne žele, kako za Srnu kaže predsjednik Leposavića Branko Ninić, sukobe sa Kforom, niti žele da prihvate kosovske institucije, kosovsku carinu i policiju na prelazima ka centralnoj Srbiji.

Tokom dana biće nastavljene konsultacije, sve u iščekivanju zajedničke sjednice odbornika četiri srpske opštine koja će biti održana u srijedu u Zubinom Potoku na kojoj bi trebalo da budu zauzeti stavovi povodom ultimatuma komandanta Kfora o uklanjanju barikada.

Komandant Kfora Erhard Drevs zatražio je od predstavnika lokalne samouprave sa sjevera Kosova da uklone barikade. Rok je prvo bio dat do danas, ali je potom odgođen još jedan dan. Drevs je odgodio polazak konvoja za snabdijevanje vojnika Kfora na administrativnim prelazima za utorak, da bi „građanima dao više vremena za uklanjanje prepreka sa puteva“.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku