Sirijska televizijska stanica „Arai“ javila je da je Kamis, sin svrgnutog libijskog lidera Moamera Gadafija, poginuo 29. avgusta u borbama jugoistočno od Tripolija.

Kamis je bio na čelu elitne vojne brigade.

Televizijska stanica je javila da je uz Kamisa poginuo i njegov rođak Muhamed Abdulah al Senusi, koji je bio šef obavještajnih službi.

Isti izvor navodi da su njih dvojica poginula tokom borbi sa snagama Nacionalnog prelaznog savjeta (NTC) u gradu Tarhuni udaljenom oko 90 kilometara jugoistočno od Tripolija.

Ova televizijska stanica, koja je ranije emitovala Gadafijeve audiosnimke, postavila je slike Kamisa i Senusija uz izvode iz Kurana.

„Arai“ ističe da su Kamis i Sanusi poginuli 29. avgusta „suprostavljajući se neprijatelju otadžbine“.

Vojni zvaničnici NTC su u avgustu izjavljivali da je Kamis poginuo u Tarhuni i da je pokopan u gradu Bani Valid, ali tada nije bilo nikakve potvrde od Gadafijevih lojalista.

Od početka pobune protiv Gadafijevog 42-godišnjeg režima u februaru ove godine za Kamisa se dva puta javljalo da je poginuo, ali se on nakon toga pojavljivao u javnosti.

Američki zvaničnik, koji nije želio da bude imenovan, rekao je da SAD ne mogu da daju nezavisnu potvrdu o Kamisovoj smrti, ali je istakao da je istu informaciju dobio iz Vašingtona od „pouzdanih izvora“.

Snage lojalne NTC saopštile su danas da su ušle u grad Bani Valid, koji je jedno od posljednjih uporišta Gadafijevih lojalista i nalazi se na oko 170 kilometara jugoistočno od Tripolija.

Vojni lideri NTC navode da su naišli na snažan otpor u gradu. Borbe se nastavljaju i oko grada Sirta, koji je rodno mjesto Moamera Gadafija.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku