Dokumentaciono-informativni centar „Veritas“ saopštio je da se ovih dana navršava 20 godina od likvidacije najmanje 123 Srba iz Gospića i okoline, koje su sprovodile hrvatska vojska i policija tokom jeseni 1991. godine, te da je skoro polovina njih ubijena 17. i 18. oktobra.

Likvidirani su uglavnom viđeniji Srbi sudije, tužioci, direktori, novinari, policajci i to oni koji su bili lojalni novouspostavljenom hrvatskom režimu, navodi se u saopštenju koje je danas objavio „Veritas“.

Od 123 likvidiranih Srba 35 su bile žene, a svi su odvođeni iz njihovih kuća i stanova i likvidirani raznim metodama i na više mjesta.

Među likvidiranima je deset bračnih parova, kao i četiri para od po jednog roditelja i djeteta.

Ubijena je i kompletna porodica Pantelić – otac Milan /1934/ šef Hidrometeorološke stanice u Gospiću, njegova supruga Anđelka /1941/, po zanimanju trgovac i njihova kćerka Mirjana /1963/, studentkinja. Njih su uniformisane maskirane osobe ovele iz njihovog stana noću, a do sada je identifikovano samo Milanovo tijelo, dok se Anđelka i Mirjana još vode kao nestale.

„Veritas“ navodi da je o likvidacijama srpskih civila bio upoznat cijeli politički, vojni i policijski vrh hrvatske države.

Nakon što su pripadnici JNA, krajem decembra iste godine, pronašli 24 poluugljenisana leša srpskih civila u zoni razdvajanja sukobljenih strana, preko poznatih svjetskih medija i humanitarnih organizacija  upoznati su i predstavnici Međunarodne zajednice, pod čijim pritiskom je tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman naredio istragu o likvidacijama gospićkih Srba.

U saopštenju navodi se da je slučaj  vrlo brzo stavljen ad akta, iako su prikupljeni dokazi ukazivali na naredbodavce i izvršioce tih ubistava.

„Veritas“ podsjeća da je Tužilaštvo Haškog tribunala vodilo istragu o ovom događaju i prije nego je optužnica podignuta, slučaj je, s  ciljem  održanja Račanove vlade, ustupljen hrvatskom pravosuđu.

Suđenje optuženima za te zločine poznato je kao suđenje „gospićkoj grupi“, a na njemu su trojica optuženih sekretar Operativnog štaba u Gospiću Tihomir Orešković, general Mirko Norac i komandant Druge bojne Stjepan Grandić, osuđeni na zatvorsku kaznu. Četvrti optuženi Ivica Rožić oslobođen je, a protiv Milana Čanića je odbačena optužnica.

„Porodice likvidiranih gospićkih Srba posebno uznemirava i onespokojava saznanje da je, uskoro po pravosnažnosti presude `gospićkoj grupi`, tadašnji predsjednik RH Stipe Mesić pomilovao osuđenog Grandića, ublaživši mu kaznu za dvije godine, koju je u međuvremenu i izdržao; da osuđeni Orešković često boravi na slobodi“, navodi se u saopštenju.

„Veritas“ ističe da se osuđenom Norcu, kojem je u julu 2010. godine objedinjena kazna za ovaj i slučaj „Medački džep“ na samo 15 godina zatvora, omogućava skoro normalan život – vjenčanje, proslava rođenja i krštenja sina u rodnom selu pred velikim brojem zvanica, od koji su neki na visokim državnim funkcijama i pod pažnjom svih medija u Hrvatskoj.

Norac će po odluci Komisije za uslovni otpust Ministarstva pravosuđa Hrvatske iz septembra ove godine, već 25. novembra izaći na uslovnu slobodu, dok se, s druge strane, ništa ne preduzima u pronalaženju posmrtnih ostataka njihovih najmilijih. Leševi ubijenih gospićkih Srba su iz primarnih premještani u sekundarne grobnice i one još  kriju oko stotinjak leševa, upozorava „Veritas.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku