Бивши љекар предсједника Венецуеле Хуге Чавеза рекао је да су наде у опоравак предсједника веома танке и да су му остале још мање од двије године живота.

У јавности се појавило много контровези у вези са информацијом да Чавез болује од рака, али званични извори кажу да се он опоравља и да му је сваким даном све боље након што је три пута подвргнут хемотерапији на Куби.

У интервјуу за мексички лист „Миленио семанал“ Салвадор Наварете, који је био лични љекар Чавеза у Венецуели, рекао је да је песимиста што се тиче здравственог стања Чавеза.

„По мом мишљењу, преостало му је мање од двије године живота. Чавез има тумор карлице или сарком и због тога је подвргнут тако агресивној хемотерапији“, рекао је Наварете, који је био Чавезов љекар од 2002. године до недавно.

Наверете је рекао да је одлука да се предсједнички избори одрже у Венецуели раније, наредног октобра умјесто традиционално у децембру, повезана са слабим здрављем Чавеза и амбицијом да остане на власти.

Он је додао да је Чавез веома неповјерљив.

„Он сада само вјерује кубанским љекарима“, рекао је Чавез, додајући да је Чавез опсједнут чистоћом и да пије огромне количине кафе.

Предсједнички мандат у Венецуели траје шест година и ограничен је на два узастопна мандата према Уставу из 2009. године. Чавез је на власти 12 година.

Крајем септембра Роџер Норијега, бивши амерички помоћник државног секретара за западну хемисферу, оптужио је венецуеланске власти да крију истину о Чавезовом здрављу уочи избора.

Он је, такође, упозорио америчке власти на могућност да би Чавез могао напустити политичку сцену.

Венецуелански предсједник рекао је у суботу да се његово здравље поправља након кризе прије четири мјесеца.

„Хвала богу, жив сам и здрав. Чврсто стојим на својим ногама“, рекао је он.

Извор: СРНА

Ostavi poruku