Насловна Република Српска Акција Гора: Осморо осумњичено за крађу шуме

Акција Гора: Осморо осумњичено за крађу шуме

0

МУП РС спровео је акцију кодног назива „Гора“ и поднио извјештаје против осам одговорних особа из Шумског газдинства „Јахорина“ из Пала и Шумског газдинства „Романија“ из Сокоца, осумњичених за злоупотребе службеног положаја, фалсификовања исправа и шумске крађе.

Сумњиче их да су предузећима причинили штету у укупном износу од 1,77 милиона марака, саопштено је јуче из МУП-а РС.

Акцију „Гора“, како је појашњено, спровели су Управа Криминалистичке полиције МУП-а РС и ЦЈБ Источно Сарајево, а за циљ је имала спречавање илегалне сјече шуме.

„Кроз активности које се односе на документовање бесправних сјеча на подручју рејона Јасенава у ШГ ‘Јахорина’ Пале, прегледом се дошло до сазнања да је бесправно посјечено 6.500 стабала у укупној количини од 8.857 кубних метара дрвета, чија је вриједност 710.000 марака“, саопштено је из МУП-а РС.

У саопштењу се додаје како је илегалном сјечом стабала причињена имовинска штета ШГ „Јахорина“ и предузећу „Шуме РС“ од 1,77 милиона марака.

Из МУП-а РС су навели да ће сличне акције бити настављене и у наредном периоду.

Незванично сазнајемо да се подизање оптужнице односи само на пола онога што је нелегално посјечено на подручју ШГ „Јахорина“ и „Романија“, те да је недавно био и други премјер посјечене шуме, у којем је утврђено да недостаје око 10.000 кубних метара дрвне масе.

„Та истрага се односи само на први дио. За други дио, односно за око 10.000 кубних метара, такође је отворена истрга али још није завршена, јер премјер је завршен прије мјесец дана“, испричао је извор „Независних“ из „Шума РС“.

Исти извор наводи да је кључ у рјешавању нелегалне сјече разбијање спреге између одговорних у ШГ „Јахорина“ и власника пилана.

Подсјетимо, одговорна особа, односно директор ШГ „Јахорина“, у вријеме када је већином покрадена шума био је Ранко Ћеранић, а на његово мјесто у децембру прошле године дошао је Урош Козомара.

„Независне“ су прије неколико дана објавиле да је укупна штета настала крађом дрвних сортимената у првих шест мјесеци ове године износила чак 1,08 милиона КМ, иако у овом јавном предузећу има укупно 569 чувара шума. Највише шуме украдено је управо у ШГ „Јахорина“. Такође, ово газдинство је и у највећем минусу, а прву половину ове године завршило је са губитком од 1.132.540 КМ.

Урош Козомара, директор ШГ „Јахорина“ Пале, негира било какву одговорност, а чак тврди да је било неколико акција на хватању шумокрадица, у које су се укључивали и МУП РС и општина Пале.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version