Republika Srpska je mnogo funkcionalniji i jeftiniji entitet u ekonomskom smislu za razliku od FBiH koja je skup entitet. Zato je neophodna reforma Ustava FBiH sa ciljem da to bude efikasniji entitet i da se vidi treba li neke kantone, na primjer, ukinuti.

Rekao je to u intervjuu „Glasu Srpske“ predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Komentarišući odnose unutar platformaške koalicije Tihić je istakao da je SDA njen jači dio.

– Nažalost, medijski ne stojimo dobro, jer nemamo televiziju koja će afirmisati rad naših ministara. Ovi tek treba da se uče vlasti – istakao je Tihić.

GLASKo je kriv za neuspjeh posljednjeg sastanka lidera šest stranaka uBrčkom na kojem su stranke iz RS ponudile kompromisali nije dogovorenoformiranje Savjeta ministara?

TIHIĆ: Predstavnici stranaka iz Republike Srpske na ovom sastanku su pokazali spremnost i želju da se dođe do novog saziva Savjeta ministara BiH, a na tom pravcu je bila i SDA. Podrška dogovoru izostala je od strane dva HDZ-a koji su tada dobili sve hrvatske pozicije, ali su uslovljavali formiranje vlasti rekonstrukcijom federalne vlade. Ne želimo da rekonstruišemo Vladu FBiH jer nema razloga za to, ona relativno dobro radi i te dvije stvari se ne mogu povezivati i uslovljavati.

GLASDokle su stranački pregovori došli i kada se može očekivatiformiranje Savjeta ministara?

TIHIĆ: Činio sam sve što je u mojoj moći da se dođe do dogovora, a čak sam i stranačke interese stavio po strani. Bošnjak nikad nije bio ministar finansija, a u Brčkom sam pristao da opet ne dobijemo tu poziciju. Bilo bi bolje da se ovo pitanje postavi onima koji nisu spremni da naprave kompromis. Tako sam danas manji optimista kada je u pitanju formiranje Savjeta ministara nego prije sastanka u Brčkom.

GLASNeformiranje Savjeta ministara je jedan od razloga zbog kojeg jeBiH dobila negativan godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku kaevropskim integracijama?

TIHIĆ: To jeste jedan od razloga što ne ispunjavamo, u onoj dinamici kako bi trebalo, uslove iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ali ima i drugih problema funkcionalne prirode. Na sceni su dvije političke opcije, jedna koja je opredijeljena za ispunjavanje svih uslova, odnosno donošenje zakona i po potrebi formiranje novih institucija i druga koja ima rezerve kada je u pitanju donošenje zakona, a pogotovo formiranje novih institucija, jer to prema njima zadire u nadležnost entiteta. Treba naći neku mjeru koja bi zadovoljila obje strane ma koliko to bilo teško.

GLASEvropska komisija je u izvještaju upozorila i na nefunkcionalneinstitucije na nivou BiHa Vi se zalažete za formiranje novih?

TIHIĆ: Sigurno je da neke institucije ne rade onako kako treba i ne ispunjavaju funkcije zbog kojih su formirane. Savjet ministara bi trebalo da djeluje u tom pravcu, jer je to prvenstveno njihova obaveza. U prvom redu treba da se prekontroliše rad institucija koje su u vezi sa napretkom ka EU, jer Hrvatska postaje članica EU i najavljuju se barijere za izvoz robe iz BiH na njeno tržište. Institucije koje su zadužene za kontrolu proizvoda čini se da ne rade svoj posao kako treba i neće moći spremno da dočekaju taj period. Analiza rada pojedinih institucija trebalo je da bude obavljena i ranije.

GLASKako komentarišete izjavu američkog ambasadora u BiH PatrikaMuna da FBiH treba reformisati zbog njenog kompleksnog uređenja?

TIHIĆ: Kada posmatramo strukturu BiH imamo zamjerki na funkcionisanje institucija BiH, a kada posmatramo entitete činjenica je da je Republika Srpska mnogo funkcionalniji i jeftiniji entitet u ekonomskom smislu za razliku od FBiH koja je skup entitet. U Sarajevu, na primjer, imamo opštine, grad, kanton, entitet i državu, odnosno pet nivoa vlasti na jednom mjestu. To je skup i nefunkcionalan sistem koji treba pojednostaviti.

GLASNa koji način bi to moglo da se uradi?

TIHIĆ: Za to je neophodna reforma Ustava FBiH sa ciljem da to bude efikasniji entitet i da se vidi treba li neke kantone, na primjer, ukinuti.

GLASKoliko ste zadovoljni pozicijom SDu platformaškoj koaliciji uFBiHČak su i neki funkcioneri vaše stranke upozoravali da se SDAnalazi u sjeni SDPa koja na sve važnije funkcije imenuje svoje ljude idonosi najvažnije odluke?

TIHIĆ: Nije tačno da je SDA u sjenci SDP-a. Kada je u pitanju raspored bošnjačkih pozicija, smatram da je SDA tu bolje prošla. Mi smo dugo u vlasti i znamo koje su institucije važnije i značajnije i u pregovorima smo se uglavnom izborili za njih. Ne može se reći da smo mi lošije prošli jer je kadar SDA jači dio vlasti platforme. Nažalost, medijski ne stojimo dobro, jer nemamo televiziju koja će afirmisati rad naših ministara. SDA je u medijskoj sjeni, a u stvarnosti su ministri iz SDA koji imaju iskustvo, odgovornost i koji vode realnu i ozbiljnu politiku jači dio vlasti. Ovi tek treba da se uče vlasti.

Stranka

GLASKakvo je stanje unutar SDu kojoj u posljednje vrijeme trajuprepucavanja u pojedinim kantonimaa poznata je i podjela na Vašu ifrakciju Bakira Izetbegovića?

TIHIĆ: U SDA nema nikakvih unutarstranačkih sukoba. Ima jedan medij koji stalno nešto izmišlja ili potura razne neistine i glasine. U SDA nikada nije bilo bolje stanje. Neki ne razumiju da postoje stranke u kojima potpredsjednik može da ima drugačije mišljenje od predsjednika i da to može da jasno kaže, a da zbog toga nema nikakvih problema. Što se tiče jedinstva stranka nikad nije bolje stajala.


Ostavi poruku