Амерички адвокат Џонатан Ливи затражио је да Ватикан покрене истрагу о „усташком благу“, вриједном 80 милиона долара, опљачканом од Срба, Јевреја и Рома из некадашње Југославије, а које се крије у терзорима Централне ватиканске банке.

Уколико Ватикан не покрене истрагу, адвокатска канцеларија „Ливи“ и жртве НДХ ће тужити Централну ватиканску банку Европској комисији и тражити њену одговорност за скривање усташке пљачке Срба, Јевреја и Рома.

„Наш захтјев за истрагом односи се на неријешено питање тзв. ‘усташког блага’, злата и других вриједности из некадашње Југославије, које је опљачкано од Срба, Јевреја и Рома. Та пљачка је службено документована први пут 1998. године у извјештају Стејт департмента названом ‘Бриге око судбине ратног усташког блага’. У извјештају се тврди да је Ватикан умијешан у прање злата из концентрационих логора и крађу послије Другог свјетског рата, чија је вриједност 80 милиона долара“, рекао је Ливи за „Вечерње новости“.

Злато и друге вриједности се налазе под надзором Централне ватиканске банке. Украдени су у геноциду од 1941. до 1945. године, када је побијено око 500.000 непожељних људи у НДХ. Ова имовина жртава је 1946. године заложена у Ватиканску банку. Један од свједока је амерички Србин – професор Вилијам Тодоровић, из Лос Анђелеса, који је изгубио 17 рођака у Војнићу.

„Тражимо да ватиканска комисија покрене истрагу о нашим добро заснованим тврдњама о прању новца и задржавању имовине жртава холокауста у Хрватској. Наши свједоци су у својим осамдесетим и деведесетим годинама и не могу дуго да чекају“, навео је Ливи у писму, упућеном кардиналу Алтилио Никори, предсједнику Финансијског одбора у Ватикану.

Он наводи да се на депозиту Института за религијске послове у Ватикану налази ратно усташко благо.

„Ово злато, полуге, сребро и друге вредности усташки режим је крао од Срба, Рома и Јевреја и залагао у Ватиканску банку од 1944. до 1946. Наши клијенти, они који су преживјели холокауст, укључујући организације у Србији и САД, траже враћање имовине“, навео је он.

Извор: СРНА

Ostavi poruku