Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић и европски посредник у дијалогу Београда и Приштине Роберт Купер сагласили су се данас да би уклањање барикада на сјеверу Косова, које је најавио КФОР, био опасан потез који би за све значио „враћање десет корака уназад“.

„Ако дође до било каквог насилног покушаја уклањања барикада, боље је и склонити се и избећи жртве“, рекао је Стефановић који је навео да не вјерује да ће Кфор почети уклањање барикада.

Он је рекао да је данашњи разговор видео-линком са Купером био веома позитиван и конструктиван. „Данашњи разговори били су веома позитивни и конструктивни и мислим да су се наше позиције додатно приближиле. Остаје да се обаве додатне консултације, пре свега са њихове стране“, рекао је Стефановић за телевизију Б92.

Стефановић је оцијенио да је важно да и Приштина „види обрисе тог рјешења“ и да имплементационе групе наредних дана или идуће седмице почну да раде и да, не само проводе оно што је договорено раније у току дијалога са Приштином, већ и да обликују рјешење за Јариње и Брњак“.

Он је нагласио да не постоји негативан однос ЕУ о потреби да се ријеши проблем административних прелаза Јариње и Брњак.

Одговарајући на питање ко је извео Србе са сјевера Косова на барикаде и да ли су то учинили криминалци или држава, Стефановић је оцијенио да ни криминалци, ни држава нису извели Србе на барикаде, већ су они то учинили сами.

„Људи су изашли сами. Нису их извели ни криминалци, ни држава, нити их контролишу криминалци“, нагласио је Стефановић.

Он је навео да су барикаде „легитиман вид борбе“ Срба са сјевера Косова против једностраних потеза Приштине која је покушала да прелазе Брњак и Јариње стави под своју власт.

Извор: СРНА

Ostavi poruku