Послије званичног одустајања Вашингтона да пружи правне гаранције да амерички систем противракетне одбране у Европи неће бити усмјерен против Русије, Москва почиње да ради на узвратним војно-техничким мјерама, пише данас руски дневник „Комерсант“, позивајући се на високорангирани извор у Кремљу.

„Наш одговор биће јефтин, али изузетно ефикасан“, рекао је извор листа.

Неименовани саговорник московског дневника је, притом, рекао да је намјера САД да поставља противракетну одбрану и не узима у обзир руски став све очигледнија, а да чак и уколико „напрасно одлуче да пруже неке правне гаранције“ то неће задовољити Москву, јер би гаранције важиле око пет година, а сљедећи предсједник САД може од њих да одустане.

„Комерсант“ наводи да су САД први пут званично признале да постоји ћорсокак у преговорима с Русијом о том питању и да је јуче „архитекта ресетовања“ односа двије земље и будући амерички амбасадор у Москви Мајкл Мекфол (на фотографији) у Сенату саопштио да Вашингтон не намјерава да пружа Русији правне гаранције да противракетна одбрана неће бити усмјерена против руских стратешких нуклеарних снага.

„Одговорили смо (Русима) да наш систем противракетне одбране није усмјерен против Русије и да не намјеравамо да подривамо стратешку стабилност. Међутим, истовремено, не намјеравамо да потписујемо никакве правно обавезујуће споразуме који би могли да наметну нека ограничења на наш систем противракетне одбране“, рекао је Мекфол, који је директор за Русију у америчком Савету за националну безбједност.

„Комерсант“ истиче да се та изјава може сматрати званичним ставом Вашингтона, будући да је изриче водећи експерт за Русију у тиму америчког предсједника Барака Обаме.

Лист наводи да изјава Мекфола, такође, значи и да не треба очекивати потписивање раније планиране заједничке изјаве предсједника двије земље у којој је, по тврдњи „Комерсанта“, било наведено да се противракетна одбрана у Европи „неће негативно одразити на способност стратешких снага за одвраћање да пруже допринос стратешкој стабилности“.

 

Ostavi poruku