Замјеник премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, изјавио је данас у Јагодини, да неки у Европи инсистирају да Србија заборави своју историју, да изједначи фашисте и антифашисте.

„Сви који су били окупатори и служили окупатору, без обзира да ли су Срби или припадају другим народима, не могу се изједначавати са онима који су се борили против фашизма“, рекао је Дачић на церемонију уручивања плакете Града Јагодине, поводом 17. октобра, Дана ослобођења Јагодине од фашизма.

Он је истакао да „Србија нема разлога да се стиди свог антифашизма, напротив, има разлога да се поноси“, јер, како је рекао, „за разлику од других народа у бившој Југославији који су Хитлера дочекивали са цвећем, у Србији је антифашистички отпор постојао од првог дана“.

Дачић је оцијенио да ће Србија добити статус кандидата за чланство у Европској унији „без нових и додатних условљавања“.

„ЕУ ништа није дала Србији, а што нисмо заслужили јос раније“, рекао је Дачић и оцијенио да је Србија од неких других држава-чланица више заслужила да буде члан ЕУ.

Говорећи о раду полиције, министар је подсјетио да је МУП „међу три најцењеније институције у држави, иза цркве и војске“ и да полиција „није бранила власт пендрецима“.

„Ми нисмо забранили одржавање Параде поноса у Београду, већ свих скупова да не би дошло до крвопролића“,  објаснио је Дачић и изразио наду да ће ускоро доћи вријеме када „неће бити потребно да се доносе одлуке о забрани таквих дешавања“.

Плакету Дачићу уручио је градоначелник Јагодине Драган Марковић Палма, који је и предложио замјеника премијера за ово високо признање града, што су, како је градоначелник рекао, подржали и позиција и опозиција у Скупштини града.

У образложењу одлуке стоји да се Плакета Дачићу уручује „за узузетан допринос у заштити свих грађана Србије и њихове имовине, обезбеђивање мирног и стабилног живота грађана, за његов лични допринос и сарадњу МУП Србије са Интерполом и полицијама других држава Европе и света“.

Дачић је објаснио да ће у понедељак боравити у Нишу, гдје ће са министром за ванредне ситуације Русије потписати споразум о отварању Хуманитарног центра, и да зато данас прима плакету, умјесто да то буде 17. октобра, на сам Дан ослобођења.

Ostavi poruku