Zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, izjavio je danas u Jagodini, da neki u Evropi insistiraju da Srbija zaboravi svoju istoriju, da izjednači fašiste i antifašiste.

„Svi koji su bili okupatori i služili okupatoru, bez obzira da li su Srbi ili pripadaju drugim narodima, ne mogu se izjednačavati sa onima koji su se borili protiv fašizma“, rekao je Dačić na ceremoniju uručivanja plakete Grada Jagodine, povodom 17. oktobra, Dana oslobođenja Jagodine od fašizma.

On je istakao da „Srbija nema razloga da se stidi svog antifašizma, naprotiv, ima razloga da se ponosi“, jer, kako je rekao, „za razliku od drugih naroda u bivšoj Jugoslaviji koji su Hitlera dočekivali sa cvećem, u Srbiji je antifašistički otpor postojao od prvog dana“.

Dačić je ocijenio da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji „bez novih i dodatnih uslovljavanja“.

„EU ništa nije dala Srbiji, a što nismo zaslužili jos ranije“, rekao je Dačić i ocijenio da je Srbija od nekih drugih država-članica više zaslužila da bude član EU.

Govoreći o radu policije, ministar je podsjetio da je MUP „među tri najcenjenije institucije u državi, iza crkve i vojske“ i da policija „nije branila vlast pendrecima“.

„Mi nismo zabranili održavanje Parade ponosa u Beogradu, već svih skupova da ne bi došlo do krvoprolića“,  objasnio je Dačić i izrazio nadu da će uskoro doći vrijeme kada „neće biti potrebno da se donose odluke o zabrani takvih dešavanja“.

Plaketu Dačiću uručio je gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma, koji je i predložio zamjenika premijera za ovo visoko priznanje grada, što su, kako je gradonačelnik rekao, podržali i pozicija i opozicija u Skupštini grada.

U obrazloženju odluke stoji da se Plaketa Dačiću uručuje „za uzuzetan doprinos u zaštiti svih građana Srbije i njihove imovine, obezbeđivanje mirnog i stabilnog života građana, za njegov lični doprinos i saradnju MUP Srbije sa Interpolom i policijama drugih država Evrope i sveta“.

Dačić je objasnio da će u ponedeljak boraviti u Nišu, gdje će sa ministrom za vanredne situacije Rusije potpisati sporazum o otvaranju Humanitarnog centra, i da zato danas prima plaketu, umjesto da to bude 17. oktobra, na sam Dan oslobođenja.

Ostavi poruku