Брчко Дистрикт већ више од 11 година дјелује као засебна административна јединица у Босни и Херцеговини. Град је под међународним надзором, има своје институције, засебно школство, буџет и полицију. Међународна заједница у Дистрикт је уложила око 25 милиона евра и требао је послужити као примјер суживота и благостања и за остале бх. градове.

Међутим, Родерик Мур, супервизор за Брчко, у интервјуу за „Радио Слободна Европа“ (РСЕ) каже да и у том граду, као и у остатку земље, има корупције и криминала, а цјелокупна политичка ситуација у држави се рефлектује и на Дистрикт.

– Господине Мур, како видите развој ситуације у Брчко Дистрикту и је ли се уопште међународна заједница надала да ће пуних 11 година откако је проглашен, бити дистрикт још увијек?

Ја мислим да је врло важно на почетку да истакнем да је остварен огроман напредак у току протеклих 10, 11 и више година, а поготово кад се узме у обзир почетна ситуација. Наравно, због његове географске и стратешке локације, Брчко Дистрикт или то подручје је претрпјело ужасно ратовање – тамо су почињени бројни злочини, звјерства, протјеран је огроман број породица, уништена је инфраструктура града. И кад се сад погледа ситуација, мислим да се људи тамо могу поносити тиме шта су они постигли. Тамо има мултиетничких институција, попут полиције, правосуђа. Вратило се, ако се не варам, преко 20.000 повратника, то је врло важно. Тамо има мултиетничких школа. Мислим да је то врло важно зато што то може да буде неки модел који би требао да се примијени у другим дијеловима ове земље. Али, наравно, није све савршено тамо.

– Шта је то што недостаје?

Мислим да је Дистрикт суочен са сличним изазовима са којима су суочене и друге средине у овој земљи. Нпр. има сувише сиромаштва. Нема дилеме о томе да су у Дистрикту институције корумпиране, по мишљењу грађана. И у том контексту, мислим да оно што се десило прије неколико дана у склопу тзв. операције Бинго је врло важно. Ради се, наравно, о хапшењима неких водећих личности у Дистрикту. Милсим да та акција шаље сигнал да можда су органи Дистрикта коначно спремни да се озбиљно ухвате у коштац, да се боре против корупције.

– Поменули сте позитивне стране у Дистрикту Брчко које би требало да послуже као примјер и за остале градове у БиХ, а нажалост није. Колико је међународна заједница уложила новца да све тако добро функционише како функционише?

Схватио сам да је отприлике 50 милиона марака уложено од стране међународних партнера, углавном из Сједињених Држава. Али ја мислим да најважније донације до сада од стране међународне заједнице је вријеме енрегије које је уложено у изградњи самоуправних институција Дистрикта.

– Колико се уопште ситуација у БиХ рефлектује на Брчко?

Ја бих рекао у великој мјери, с обзиром да су политичке странке које су заступљене у Дистрикту мање-више те исте странке које постоје и у ентитетима широм ове земље, тако да политичка ситуација се не може, бар у овом тренутку, изловати од свеукупне ситуације у БиХ.

– Господин Даниел Сервер, у једном чланку који је објављен ове седмице, је рекао како генерално треба направити заокрет политике у приступу међународне заједнице према БиХ. Он мисли како су, заправо, главна жаришта у Брчком и у Мостару у случају да дође до нових сукоба. Како на то гледате?

Мислим да је сасвим јасно, или не морамо да гледамо далеко у историју да видимо, да је Брчко Дистрикт одиграо кључну улогу, нажалост, у ратовању деведестих година – и не можемо да заборавимо да је Брчко Дистрикт једино питање које није било ријешено у току преговора у Дејтону, тако да се ја у великој мјери слажем с оцјеном господина Сервера. Човјек само мора да погледа карту да види гдје се налази Брчко Дистрикт. Наравно, пуно се прича о томе кад ће доћи до окончања супервизије, кад ће бити затворен тај Трибунал – и зато морамо да будемо врло пажљиви кад ће бити донесена та одлука. Ја сам увијек говорио да је одговор на то питање кад ће то бити окончано врло једноставан. Мени је јасно да ће бити донесена та одлука кад ће таква одлука допринијети дугорочној стабилности ове земље, кад неће минирати стабилност ове земље и, наравно, кад ће бити испуњени сви коначне арбитражне одлуке.

– Грађани кажу да им је супервизија још увијек потребна, још увијек се не осјећају, дакле, тако сигурно.

Па неки то кажу, а неки супротно, али мислим да би био неуспјех уколико би супервизија претворила у сталну институцију.

– Хоће ли међународна заједница остати и даље активна након укидања супервизије, с обзиром да се помињала могућност именовања и надзорника за Брчко из администрације ЕУ?

Сигуран сам да ће међународна заједница остати активна не само у Брчко Дистрикту већ на широј територији БиХ. Да ли ће бити некаква посебна администрација у Брчко Дистрикту, мислим да је прерано да причам о томе. Знам да постоји више идеја, али за сада ми смо фокусирани на супервизију, на наш рад тамо и да допринесемо на неки начин бољитку грађана Брчко Дистрикта.

Ostavi poruku