Dok su administrativni prelazi na sjeveru Kosova i Metohije gorjeli, dva kamiona puna droge prodefilovala su pokrajinom bez ikakvih problema, prenosi „Kurir“.

Za nekoliko časova, koliko je trajao haos na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, kroz Kosovo su prošla dva šlepera puna heroina.

– Reč je o kamionima kriminalaca koji su povezani s Hašimom Tačijem i koji su namerno izazvali ove događaje kao diverziju kako bi bez poteškoća sproveli akciju. Pomogli su im i srpski kriminalci sa severa Kosova i Metohije – ističe sagovornik koji je želio da ostane anoniman.

Marko Nicović, član Međunarodnog borda za borbu protiv narkotika, kaže da je ovakav scenario svakako moguć.

– To bi bili posebni kamioni s duplim stranicama i duplim dnom. Prevoz obezbeđuje albanska mafija, a sve kontrolišu Tači i Ramuš Haradinaj. Budući da nema kazni za trgovinu drogom, Kosovo je postalo raj za krijumčarenje. Tamo je uvek u opticaju pet tona heroina, uvek spremnih za transport – kaže Nicović i dodaje da u dva kamiona s duplim stranicama staje oko 300 kilograma heroina.

Kilogram na Zapadu vrijedi oko 100.000 evra, što znači da je ukupna vrijednost oko 30 miliona evra.

Grupa od 30 do 40 mladića pod maskama zapalila je granični prelaz Jarinje na sjeveru Kosova, a gorjela je i baza KFOR-a. Napad je bio izveden „Molotovljevim koktelima“, kojima su zapalili okolne objekte. Stizali su izvještaji o rafalnoj paljbi, a cijelo područje nadlijetali su helikopteri.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da nije nemoguće da je neko iz Prištine inicirao paljenje administrativnog prelaza Jarinje.

On je u jednom od intervjua beogradskim medijima oštro govorio o ulozi američkog ambasadora u Prištini Kristofera Dela u tim incidentima, navodeći da bi bilo blagotvorno da američki ambasador ne daje izjave koje podstiču na sukobe i Prištinu na agresivne akcije.

– Time bi veoma značajno doprineo miru na Kosmetu, a ja verujem da je to htenje i američke administracije. Politiku SAD na Kosmetu sprovodi njen ambasador u Prištini, koji se ne jednom istakao svojim radikalnim izjavama – dodao je Tadić.

On je rekao da nije moguće zamisliti tako naivan scenario da su albanski specijalci jedinice „Rosu“ pokušali da zauzmu prelaze Brnjak i Jarinje samo uz naređenje Hašima Tačija, a bez podrške nekog iz međunarodne zajednice.

Ivanović: Nije nemoguće

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, kaže da ne može da isključi, ali ni da potvrdi da se to dogodilo.

– Nadležne službe prate dešavanja na Kosovu, pogotovo ona sumnjiva. Za ovo nisam čuo, što ne znači da nije moguće da se to desilo – ocjenjuje Ivanović.

Ostavi poruku