Бранко Лукић адвокат Ратка Младића изјавио је да генерал и хашки оптуженик „рапидно слаби и да сада има само 56 килограма“, питајући зашто нико не изађе у јавност и саопшти тај податак.

Лукићу је, како је изјавио за “Вести”, несхватљиво понашање власти у Србији које, како тврди, четири месеца одлажу формирање и слање тима доктора који би Младића прегледали у затвору.

Иначе, бивши командант Војске РС има упалу плућа, одбија храну, а према посљедњим налазима је и значајно дехидрирао, јер не може да пије воду.

Коментаришући најаву главног хашког тужиоца Сержа Брамерца о убрзању процеса Младићу, адвокат Лукић је рекао да вјерује да Брамерц није мислио на захтјев за раздвајање поступака, већ на рад Тужилаштва.

– Они су сами објаснили да им је потребно 15 месеци како би нам обелоданили све доказе. Претпостављам, да је Брамерц хтео да каже да ће покушати да скрате тај период на, рецимо, десет месеци. Све остало би било мешање у рад суда – каже Лукић.

Његови браниоци упозоравају да је Младићева здравствена ситуација алармантна због чега су јуче касно поподне имали хитан састанак са представницима Националног савјета за сарадњу са Хашким трибуналом у коме су затражили да љекари из Србије што прије отпутују у Хаг.

– Није добро. Генерал је завршио у затворској болници због напада камена у бубрегу, а тамо су му установили и да има запаљење плућа, да не може да једе и да је озбиљно дехидрирао. Сада је хоспитализован, укључени су му инфузија и антибиотици и на њих добро реагује – каже адвокат Лукић.

Он додаје да је због оваквог развоја догађаја захтијевао од Националног савјета за сарадњу са Хашким трибуналом да што прије пошаљу екипу стручњака „како би се спречило најгоре“.

– Генерал више није случај за лекара опште праксе који га тренутно лечи у затвору – тврди Лукић.

У Националном савјету, као преносе “Вести” Младићевим адвокатима је речено да морају да им доставе медицинску документацију о здрављу генерала.

– Они одлично знају да је један део те документације у власништву БИА која је то својевремено одузела, а да су други део сачинили лекари из Хашког трибунала те да би обелодањивањем тога ми починили кривично дело. То је апсурдно – истиче адвокат Лукић.

Током јучерашњег дана појавило се више опречних информација поводом Младићевог здравственог стања.

Портпарол Хашког трибунала Нерма Јелачић потврдила је да је генерал „под медицинским третманом“, али је одбила да да више података. Такође, она је у изјави агенцијама демантовала писање „Вести“ да је Младић прошлог четвртка колабирао, објаснивши да кашњење процеса „није имало никакве везе са здравственим стањем оптуженог већ са кашњењем његовог превоза из притворске јединице на Међународни суд“.

Адвокат Лукић каже да је ова тврдња „сурово поигравање са чињеницама“.

– Тачно је да је суђење каснило због кашњења превоза, али превоз је каснио зато што је генерал пао у својој ћелији и зато што су га стражари придизали и помагали му да се обуче и да уопште уђе у судницу – подсјећа Лукић.

Бранко Лукић наглашава и да би се у сагледавању способности Ратка Младића да прати суђење требало имати у виду и чињеница да он готово не може да покрене десну руку.

– Сваки пут када треба нешто да потпише је право мучење и за њега и за нас. Ми му буквално оловку стављамо између три прста и он тако ставља свој параф. То говори да су мождани удари итекако оставили траг – каже Лукић док показује на који начин се генерал Младић потписује.

 

Ostavi poruku