Устаници кренули у одлучујући јуриш на последње положаје Гадафијевих снага у Сирту. У граду се налазе најмање три висока званичника свргнутог режима. Побуњеници морају да освоје град, јер немају ресурсе за наставак опсаде. Туарези скупљају војску у Малију. Ал Каида тражи исламску власт у Либији.

  • 16.27 – Приличан хаос у Сирту. Неколико устаника погинуло од „пријатељске“ ватре. За разлику од Триполија, у овом граду нема помоћи изнутра.
  • 14.57 – Гадафијеве снаге још увек пружају жесток отпор из два насеља у Сирту, насеља 2 и „Долара“, где се наводно налази Мутасим Гадафи.
  • 14.09 – Лондонски Тајмс, позивајући се на извештача са терена, објавио пад родног града Моамера Гадафија.

Свега неколико блокова изрешетаних и разрушених зграда дели устанике од коначне победе у борбама за Сирт, пуних седам седмица од почетка опсаде. Гадафијеве снаге, чији се број процењује од 400 до 2.000, немају намеру да се предају.

Устаници и НАТО већ данима покушавају да протумаче мотив за тако жесток отпор Гадафијевих присталица. Аналитичари су најсклонији тези да се у граду налазе најмање три висока званичника бившег режима, укључујући Гадафијевог сина Мутасима.

Имајући у виду дисциплину која влада међу устаницима, добар део борбености снаге „зелених“ дугују страху од освете, јер су борци нових власти попљачкали делове града које су у међувремену заузели, а о узроцима смрти десетина Гадафијевих присталица и цивила ионако нико претерано не води рачуна.

Од среде пре подне, устаници тенковима и артиљеријом засипају неколико квадратних километара које још контролишу Гадафијеве снаге, чија се одбрана још увек некако држи упркос генерално лошем стању у којем се налазе преостали браниоци.

 

Ostavi poruku