Ustanici krenuli u odlučujući juriš na poslednje položaje Gadafijevih snaga u Sirtu. U gradu se nalaze najmanje tri visoka zvaničnika svrgnutog režima. Pobunjenici moraju da osvoje grad, jer nemaju resurse za nastavak opsade. Tuarezi skupljaju vojsku u Maliju. Al Kaida traži islamsku vlast u Libiji.

  • 16.27 – Priličan haos u Sirtu. Nekoliko ustanika poginulo od „prijateljske“ vatre. Za razliku od Tripolija, u ovom gradu nema pomoći iznutra.
  • 14.57 – Gadafijeve snage još uvek pružaju žestok otpor iz dva naselja u Sirtu, naselja 2 i „Dolara“, gde se navodno nalazi Mutasim Gadafi.
  • 14.09 – Londonski Tajms, pozivajući se na izveštača sa terena, objavio pad rodnog grada Moamera Gadafija.

Svega nekoliko blokova izrešetanih i razrušenih zgrada deli ustanike od konačne pobede u borbama za Sirt, punih sedam sedmica od početka opsade. Gadafijeve snage, čiji se broj procenjuje od 400 do 2.000, nemaju nameru da se predaju.

Ustanici i NATO već danima pokušavaju da protumače motiv za tako žestok otpor Gadafijevih pristalica. Analitičari su najskloniji tezi da se u gradu nalaze najmanje tri visoka zvaničnika bivšeg režima, uključujući Gadafijevog sina Mutasima.

Imajući u vidu disciplinu koja vlada među ustanicima, dobar deo borbenosti snage „zelenih“ duguju strahu od osvete, jer su borci novih vlasti popljačkali delove grada koje su u međuvremenu zauzeli, a o uzrocima smrti desetina Gadafijevih pristalica i civila ionako niko preterano ne vodi računa.

Od srede pre podne, ustanici tenkovima i artiljerijom zasipaju nekoliko kvadratnih kilometara koje još kontrolišu Gadafijeve snage, čija se odbrana još uvek nekako drži uprkos generalno lošem stanju u kojem se nalaze preostali branioci.

 

Ostavi poruku