Ukoliko Tužilaštvo BiH ne bude reagovalo na skrivanje srpskih žrtava u mrtvačnicama u Sarajevu i njihovo sahranjivanje na groblju u Visokom, to će značiti direktno učešće ove institucije u prikrivanju zločina, što je još teže krivično djelo od ubistava srpskih civila, upozorila je Boračka organizacija Republike Srpske /BORS/.

Iz BORS-a poručuju da je sadašnji predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH Amir Jaganjac tokom rata bio među sarajevskim istražnim sudijama koji su imali uvid u zločine, ali da su on i mnogi drugi nosioci pravosudnih funkcija prećutali imena žrtava i omogućili prikrivanje njihovih tijela.

„Ko napokon može garantovati da među srebreničkim žrtvama koje se svake godine upravo iz Visokog voze na sahranjivanje u Potočare, nema sarajevskih Srba, čija tijela su godinama čuvana u Sarajevu, a onda sahranjivana u Visokom“, pita BORS u saopštenju.

Desetine leševa srpskih civila ubijenih za vrijeme rata u Sarajevu do pronalaženja 2003. godine i pokopa na groblju u Visokom bili su skrivani u Mrtvačnici komunalnog preduzeća „Pokop“, koja se nalazi u krugu sarajevskog Kliničkog centra „Koševo“ – piše „Pres“.

List, pozivajući se na dokumentovane zapise koje posjeduje, navodi da je mrtvačnica za vrijeme rata bila pretvorena u grobnicu za N.N. ubijene, za koje se dobro zna da su Srbi. U istu mrtvačnicu prebačeno je na stotine likvidiranih srpskih civila, koji su u ratu nasumice sahranjivani po sarajevskim grobljima.

„Pres“ posjeduje i službenu zabilješku MUP-a Kantona Sarajevo iz juna 2003. u kojoj je opisano vještačenje posmrtnih ostataka više od 30 lica, koji su u zavežljajima i kartonskim kutijama skrivani u jednoj prostoriji mrtvačnice. Uz pomoć DNK analize utvrđeno je da je riječ o srpskim civilima koje su njihove porodice tražile još od 1992. i 1993. godine.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku