Уколико Тужилаштво БиХ не буде реаговало на скривање српских жртава у мртвачницама у Сарајеву и њихово сахрањивање на гробљу у Високом, то ће значити директно учешће ове институције у прикривању злочина, што је још теже кривично дјело од убистава српских цивила, упозорила је Борачка организација Републике Српске /БОРС/.

Из БОРС-а поручују да је садашњи предсједник Врховног суда Федерације БиХ Амир Јагањац током рата био међу сарајевским истражним судијама који су имали увид у злочине, али да су он и многи други носиоци правосудних функција прећутали имена жртава и омогућили прикривање њихових тијела.

„Ко напокон може гарантовати да међу сребреничким жртвама које се сваке године управо из Високог возе на сахрањивање у Поточаре, нема сарајевских Срба, чија тијела су годинама чувана у Сарајеву, а онда сахрањивана у Високом“, пита БОРС у саопштењу.

Десетине лешева српских цивила убијених за вријеме рата у Сарајеву до проналажења 2003. године и покопа на гробљу у Високом били су скривани у Мртвачници комуналног предузећа „Покоп“, која се налази у кругу сарајевског Клиничког центра „Кошево“ – пише „Прес“.

Лист, позивајући се на документоване записе које посједује, наводи да је мртвачница за вријеме рата била претворена у гробницу за Н.Н. убијене, за које се добро зна да су Срби. У исту мртвачницу пребачено је на стотине ликвидираних српских цивила, који су у рату насумице сахрањивани по сарајевским гробљима.

„Прес“ посједује и службену забиљешку МУП-а Кантона Сарајево из јуна 2003. у којој је описано вјештачење посмртних остатака више од 30 лица, који су у завежљајима и картонским кутијама скривани у једној просторији мртвачнице. Уз помоћ ДНК анализе утврђено је да је ријеч о српским цивилима које су њихове породице тражиле још од 1992. и 1993. године.

Извор: СРНА

Ostavi poruku