Filmska potjera: Bijeg su zatvorenici smišljali mjesecima. Mozak operacije bio je Srbin. Hrvat i Srbin su u bijegu, dok su Rumuna i Albanca sa Kosova policajci uhvatili odmah.

Srbin Ivan D. (32) i Hrvat Mario S. (38) poveli su se za onom starom ‘Kad se male ruke slože, sve se može’ i udružili snage. Zatvorskog života u austrijskom Hirtenbergu u Badenu bilo im je dosta. U petak su pobjegli kroz rupu u zahodu perionice. U bijeg su se za Hrvatom i Srbinom dali i jedan Albanac sa Kosova te Rumun, piše Krone.

Uprava zatvora za bijeg je doznala od slučajnih prolaznika koji su zatvorenike vidjeli kako se provlače kroz rupu. U lov na kriminalce odmah je krenulo oko 80 policajaca, a za njima su tragali i helikopterom. Uočili su ih nakon 20 minuta potrage. Policajci su morali ispaliti nekoliko hitaca u zrak kako bi ih prisilili da se predaju. Uhvatili su tek Albanca sa Kosova i Rumuna i vratili ih u zatvor. Srbin i Hrvat još su u bjekstvu.

Ivan i Mario služili su kazne od tri, odnosno tri i pol godine zbog brojnih provala i dilanja droge. Prema pisanju austrijskih medija začetnik ideje o bijegu bio je Srbin. Bijeg se, vjeruju policajci, planirao mjesecima. Njih četvero radili su u praonici sa još 25 zatvorenika. Imali su pristup svim prostorijama te su svakoga dana skidali centimetar po centimetar betona. Iz zatvora kažu kako je jedan od bjegunaca trebao krajem studenog izaći iz zatvora, piše Kurier.

Ostavi poruku