Sirijski veliki muftija Ahmad Badredin Hasun upozorio je zapadne zemlje da će, ukoliko Sirija bude vojno napadnuta, osveta biti samoubilački bombaški napadi u SAD i Evropi.

„Kažem cijeloj Evropi, kažem Americi, mi ćemo aktivirati bombaše samoubice, koji su sada u vašim zemljama, ako bombardujete Siriju ili Liban. Od sada važi ‘oko za oko, zub za zub'“, rekao je kasno sinoć Hasun.

Hasun je govorio delegaciji žena iz Libana koje su došle da izraze saučešće zbog pogibije njegovog sina početkom mjeseca, koga su ubili nepoznati napadači.

„Ne dolazite blizu naše zemlje, preklinjem vas“, poručio je Hasun, a preneo AP.

Hasunove izjave uslijedile su nakon upozorenja sirijskog ministra spoljnih poslova Valida Mualema da će Damask preduzeti mjere protiv zemalja koje priznaju sirijski Nacionalni savjet.

Nacionalni savjet formiran je krajem avgusta u Istanbulu i on okuplja nekoliko stotina opozicionih grupa koje se nalaze u zemlji i inostranstvu.

Njega podržavaju, kako se tvrdi, u Siriji godinama zabranjena islamistička grupa Muslimanska braća, kao i Kurdi koji žive u toj arapskoj zemlji.

U Ujedinjenim nacijama tvrde da su snage režima od marta, kada su počeli protesti u Siriji, ubile najmanje 2.900 demonstranata.

U SAD sada optužuju sirijski režim da mijenja taktiku i da počinje da likvidira lidere pojedinih opozicionih grupa.

Sirijski Nacionalni savjet pokušava da ujedini svoje redove kako bi pojačao otpor sadašnjem režimu.

 

Ostavi poruku