Haški tribunal potvrdio je danas da je optuženi Ratko Mladić „pod medicinskim tretmanom“, ali nije precizirao da li je prebačen u bolnicu i da li ima upalu pluća kao što tvrdi njegov advokat Miloš Šaljić.

„Neki mediji su prenijeli izvještaje da Mladić ima upalu pluća. Potvrđujem da je on trenutno pod medicinskim tretmanom, ali nisam u mogućnosti da otkrijem prirodu tog tretmana“, piše u izjavi predstavnice suda Nerme Jelačić, objavljenoj jutros u Hagu.

Šaljić je rekao jutros da je Mladić iz zatvora u Sheveningenu premješten u bolnicu zbog upale pluća.

Istovremeno, Jelačićeva je negirala tvrdnje da je Mladić prošle nedjelje, uoči dolaska u sud na statusnu konferenciju, kolabirao.

„U vezi s navodima pojedinih medija da je prošle sedmice Mladić kolabirao, željela bih da naglasim da su oni potpuno netačni“, navela je ona.

Kašnjenje početka statusne konferencije u četvrtak, 6. oktobra, kako je navela Jelačićeva, „nije imalo nikakve veze sa zdravstvenim stanjem optuženog već s kašnjenjem njegovog prevoza iz pritvorske jedinice na Međunarodni sud“.

„Kao takve, ove neosnovane spekulacije ne mogu ni na koji način biti dovedene u vezu sa zdravstvenim stanjem zbog kojeg je danas Mladić pod medicinskim tretmanom“, istakla je Jelačićeva.

Prošlonedjeljna statusna konferencija počela je sa zakašnjenjem dužim od sat vremena, a sudija Alfons Ori rekao je da je uzrok bio problem sa prevozom optuženog koji obavlja holandska policija.

Mladić je, međutim, tvrdio da je zakašnjenje bilo prouzrokovano njegovim zdravstvenim problemima izazvanim pokretanjem kamena u bubregu. On je rekao da nije mogao da ustane iz kreveta i da su mu pripadnici obezbjeđenja pomogli da se podigne i obuče.

Mladićev glavni pravni zastupnik Branko Lukić je u medijima ovih dana rekao da je Mladić u pritvoru kolabirao prije statusne konferencije.

Tribunal podatke o zdravstenom stanju optuženih vodi kao povjerljive i u pravilu ih ne objavljuje, osim uz dozvolu optuženog.

Mladić je na prošlonedjeljnoj statusnoj konferenciji prvi put o zdravstvenom stanju govorio na otvorenoj sjednici. Prema ranijim navodima suda, Mladić nije dozvolio da o njegovom zdravstvenom stanju budu obaviještene ni sudije.

Jelačićeva je danas ponovila i da Tribunal „nastavlja da Mladiću, kao i svakom drugom pritvoreniku, pruža najbolju zdravstvenu njegu dostupnu u Holandiji“.

 

Ostavi poruku