Хашки трибунал потврдио је данас да је оптужени Ратко Младић „под медицинским третманом“, али није прецизирао да ли је пребачен у болницу и да ли има упалу плућа као што тврди његов адвокат Милош Шаљић.

„Неки медији су пренијели извјештаје да Младић има упалу плућа. Потврђујем да је он тренутно под медицинским третманом, али нисам у могућности да откријем природу тог третмана“, пише у изјави представнице суда Нерме Јелачић, објављеној јутрос у Хагу.

Шаљић је рекао јутрос да је Младић из затвора у Схевенингену премјештен у болницу због упале плућа.

Истовремено, Јелачићева је негирала тврдње да је Младић прошле недјеље, уочи доласка у суд на статусну конференцију, колабирао.

„У вези с наводима појединих медија да је прошле седмице Младић колабирао, жељела бих да нагласим да су они потпуно нетачни“, навела је она.

Кашњење почетка статусне конференције у четвртак, 6. октобра, како је навела Јелачићева, „није имало никакве везе са здравственим стањем оптуженог већ с кашњењем његовог превоза из притворске јединице на Међународни суд“.

„Као такве, ове неосноване спекулације не могу ни на који начин бити доведене у везу са здравственим стањем због којег је данас Младић под медицинским третманом“, истакла је Јелачићева.

Прошлонедјељна статусна конференција почела је са закашњењем дужим од сат времена, а судија Алфонс Ори рекао је да је узрок био проблем са превозом оптуженог који обавља холандска полиција.

Младић је, међутим, тврдио да је закашњење било проузроковано његовим здравственим проблемима изазваним покретањем камена у бубрегу. Он је рекао да није могао да устане из кревета и да су му припадници обезбјеђења помогли да се подигне и обуче.

Младићев главни правни заступник Бранко Лукић је у медијима ових дана рекао да је Младић у притвору колабирао прије статусне конференције.

Трибунал податке о здравстеном стању оптужених води као повјерљиве и у правилу их не објављује, осим уз дозволу оптуженог.

Младић је на прошлонедјељној статусној конференцији први пут о здравственом стању говорио на отвореној сједници. Према ранијим наводима суда, Младић није дозволио да о његовом здравственом стању буду обавијештене ни судије.

Јелачићева је данас поновила и да Трибунал „наставља да Младићу, као и сваком другом притворенику, пружа најбољу здравствену његу доступну у Холандији“.

 

Ostavi poruku